Когато имаме храни, които възнамеряваме да съхраним за по-дълго, ги

...
Когато имаме храни, които възнамеряваме да съхраним за по-дълго, ги
Коментари Харесай

Храни които никога да не замразявате

Когато имаме храни, които имаме намерение да съхраним за по-дълго, ги слагаме във фризера. Това е най-лесният и комфортен метод да запазим артикули за дълготрайно прилагане.

Някои храни обаче не би трябвало да бъдат замразявани. Престоят им във фризера поврежда тяхната конструкция и скапва вкусовите и питателните им качества.

Кои са тези храни?

Прясно мляко

Много модерни майки се осланят на фризера, когато би трябвало да съхраняват задълго кърмата си. Хора, които пък се доставят с домашно прясно мляко в огромни количества, също употребяват фризера като метод да запазят прясната продукция дълго време.

Млякото обаче не би трябвало да се замразява, тъй като водните и протеиновите му молекули се разделят при минусови температури. Ето за какво след топене то губи качествата си, даже елементарно може да се пресече.

Картофи

Картофите съдържат огромни количества вода в състава си. Затова след топене те омекват и се скапват елементарно. Освен това усетът им не е същият.

Пържени храни

Ако ви е останала някаква пържена храна, не я слагайте във фризера. След размразяването ѝ тя ще бъде мека и с текстура повече на каша, в сравнение с хрупкав пържен артикул, каквато е била преди този момент.

Яйца

Суровите яйца не би трябвало да се замразяват, тъй като водата в техния състав се уголемява при заледяване и оказва въздействие върху черупката. Това провокира по-лесно нахлуване на бактерии в яйцето, както и риск от напукване и строшаване.

Меки сирена

Да съхранявате меки сирена във фризер е като да замразявате мляко вътре. Компонентите им се разделят при процеса на заледяване, след което качеството на сирената се скапва.

Сурови плодове и зеленчуци

Не мислете, че като ги замразите ще удължите трайността им. Напротив, водата в тях замръзва, а по-късно при топене може да останат кристалчета. Продуктите омекват и бързо се скапват.

Тестени произведения

Готови сладкиши, паста, тестени печива не би трябвало да се замразяват. Тестото губи своята разтегливост, хрупкавост и пухкавост. Става меко, ронливо и омекнало.

Меса, които към този момент са били замразявани

Веднъж размразено, месото и рибата би трябвало да се сготвят. Не можете да ги замразявате наново, тъй като в тях към този момент може да има евентуално рискови бактерии. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР