Когато хората стъпват за първи път в Америка, те са

...
Когато хората стъпват за първи път в Америка, те са
Коментари Харесай

Първите хора в Америка са дошли с кучетата си

Когато хората стъпват за първи път в Америка, те са последвани от четири пухкави лапички. Поне това сочи ново проучване, съгласно което първите заселници на двата континента са пристигнали със своите кучета.

Смята се, че кучетата са се отделили от вълците преди 27 000 - 40 000 години. Впоследствие тези кучета са били опитомени в Евразия преди към 18 000 – 30 000 години. Съществуват обаче голям брой незнайни. Историята за това по какъв начин хората са се заселили на двете Америки е даже по-противоречива и пропита със подозрение, въпреки че множеството специалисти считат, че заселниците са прекосили дистанцията от Сибир до Северна Америка по някое време преди 15 000 години.

Това ново изследване демонстрира, че кучетата са опитомени в Сибир преди 23 000 години. Впоследствие те са се разпръснали извънредно бързо из Америка. Това се случва преди към 15 000 години – почти по същото време, по което идват и хората, което значи, че по време на миграцията си от Сибир те най-вероятно са взели и своите кучета.

„ Отдавна знаем, че първите американци евентуално са имали положителни ловен умения, както и геоложките знания да откриват камъни и други потребни материали – на процедура те са били подготвени за нови провокации “, споделя археологът от Южния методистки университет в Тексас Дейвид Мелтцер, един от създателите на изследването. - Кучетата, които са ги последвали в този изцяло чужд свят, евентуално са били част от културния им репертоар – съвсем като каменните принадлежности, които са носели със себе си. “

Международният екип от археолози, ръководени от експерти от Университета в Дърам, преглежда в детайли археологическите и генетични доказателства от хората и кучетата в Сибир, Берингия (днес това е потопена земна маса, свързваща Аляска със Сибир) и Северна Америка, с цел да наблюдава историята на произхода на четириногите ни другари.

Откритията демонстрират, че всички антични кучета в Северна и Южна Америка принадлежат към една и съща хапалогрупа – A2b, която може да бъде проследена до коалесценция, настъпила преди 15 000 години. Като имаме поради, че хапалогрупата A2b отсъства съвсем напълно отвън Америка, учените настояват, че това би могло да се интерпретира като самобитна долна граница на разклонението сред американските и сибирските кучета.

„ Единственото нещо, което знаем сигурно е, че опитомяването на кучето не се е случило в Америка – изяснява Лаурент Франц от университета „ Людвиг Максимилиян “ в Мюнхен, съавтор на прочуването. – От генетичните следи, оставени от античните кучета, ние знаем, че те са живеели някъде в Сибир, преди хората да мигрират в Северна и Южна Америка. “

Твърдението, че опитомяването на кучетата се е случило в Сибир, „ би могло да изясни доста от въпросите, свързани с произхода на връзките сред човек и куче “, добавя доктор Анджела Пери, водещ създател на изследването.

Как хората са развили толкоз близка връзка с тези животни? Изследователите от това изследване считат, че суровите климатични условия и оскъдните запаси по време на Ледниковата ера евентуално са изиграли основна роля. Това е сближило двата типа по време на търсенето на храна.

Проучването е оповестено в Proceedings of the National Academy of Sciences,

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР