Когато хората се чувстват самотни, те могат да станат по-егоцентрични,

...
Когато хората се чувстват самотни, те могат да станат по-егоцентрични,
Коментари Харесай

Егоцентризмът може да удължи самотата

Когато хората се усещат самотни, те могат да станат по-егоцентрични, което, от своя страна, може да ги направи още по-самотни, като по този метод влизат в циничен кръг, съгласно ново изследване.

Резултатите демонстрират, че егоцентризмът може да удължи самотата. " Ако станете по-егоцентрични, рискувате да останете затворен с възприятие на обществена изолираност ", съобщи съавторът на изследването Джон Качиопо (John Cacioppo), професор по логика на психиката и шеф на Центъра по когнитивна и обществена невронаука в Университета на Чикаго пред EurekAlert!.

В изследването, оповестено в списание Personality and Social Psychology Bulletin. се предлага нова тактика за оправяме със самотата - ограничение на егоцентризма, когато се чувствате изолиран.

Изследователите проучват информация за 229 индивида на възраст от 50 до 68, които живеят в региона на Чикаго. Избрани са на инцидентен принцип като всички принадлежат на разнообразни националности и социално-икономически групи.

Участниците дават отговор на въпроси за своето възприятие на самотност и егоцентризъм всяка година от 2002 година до 2013 година

Проучването открива, че равнището на самотата на индивида за дадена година предвижда неговото равнище на егоцентризъм през идната година. С други думи, хората, които се усещат самотни дадена година, обкновено са по-егоцентрични идната година. Тази връзка се регистрира даже и откакто учените вземат поради и други фактори, които биха могли да обяснят връзката сред самотата и егоцентризма, като да вземем за пример възможната депресията, която усещат хората.

Това умозаключение подхожда на предходни заключения на учените за какво хората се усещат самотни от еволюционна позиция. Изследователите допускат, че през цялата човешка еволюция самотата - която значи липса на отбрана и помощ от други хова - може да бъде рискова за обособения субект. Самотните хора, в случай че се съсредоточат върху личните си ползи и богатство, ще усилват възможностите си за оцеляване, съгласно хипотезата на учените.

Тази еволюционна акомодация може да е пособия на хората да оцелеят в антични времена, само че в актуалното общество може да направи по-трудно за хората да излязат от възприятието си на самотност ", декларира Джон Качиопо.

Проучването също по този начин установи, че в случай че един човек е тесногръд през дадена година, това предвижда самотата му през идната година, макар че резултатът от егоцентризма за самотата не е толкоз мощен, колкото резултатът от самотата за егоцентризма, декларира откривателите. Учените в началото не са предполагали, че съществува връзка и въздействие на егоцентризма върху самотата.

Според създателите, самотата е метод, посредством който човек може да проучва обществените си привички. Специалистите считат, че актуалното общество в кратковременен проект пази желанието на хората за самотност, а в по-дългосрочен предизвика утежняване на здравето и благосъстоянието на хората.

Откритието е значимо, тъй като предлага още една тактика за подкрепяне на самотните хора. Бъдещите изследвания на екипа ще изследват по какъв начин обществените взаимоотношения на хората въздействат на връзката сред самотата и егоцентризма, декларират откривателите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР