Когато говорят за недостатъците на американците, французите често изтъкват, че

...
Когато говорят за недостатъците на американците, французите често изтъкват, че
Коментари Харесай

Там всички жители са милионери: Как и защо се появи фалшивата държава Листенбург

Когато приказват за минусите на американците, французите постоянно акцентират, че един от проблемите на жителите на Съединени американски щати бил, че те не познавали добре географията. Воден от този стандарт, френски консуматор на обществената мрежа " Туитър " на име Гаспардо решил да се подиграе с тяхната хипотетична географска неначетеност. В резултат на което в миг, в който една от най-актуалните тематики е тази за подправените вести, на картата на Европа се появи нова страна, наречена Листенбург, оповестяват френски медии, като Бе Еф Ем Те Ве, " Уест Франс ", " Курие Пикар " и " Лендепандан ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Le nombre de délégations olympiques pour passe de 206 à 207 avec l’arrivée du Listenbourg.
Bienvenue l’ekip ✨
— Paris 2024 (@Paris2024)
Държавата Листенбург, съгласно корекциите импортирани на картата на Европа от Гаспардо ,

се намира на Иберийския полуостров, прилепена до Португалия и Испания и надлежно се радва на климатичните условия, които преобладават в тези две известни туристически дестинации.

" Сигурен съм, че американците не знаят даже името на тази страна ",

написа на 30 октомври Гаспардо към фалшифицираната от него карта на Европа, на която фигурираше и добавената от него Република Листенбург. Но до момента в който измамата доближи оттатък Атлантическия океан, 83 000 консуматори на " Туитър ", даващи си сметка, че става дума за една смешка, я лайкнаха и по този начин шегата завладя медиите, до степен, че се трансформира в четвъртата най-коментирана от французите тематика в " Туитър ", показва Бе Еф Ем Те Ве. Така тематиката за Листенбург, последователно болести с изключение на другари на основателя на фалшив страната и други редови консуматори на обществените мрежи, само че също и огромни компании и уредници на спортни прояви. Всички те прибавиха елементи към историята на фалшив страната.

В резултат на всичко това това бе основан меродавен " портрет " на Листенбург ,

от който излиза наяве, че това е граничеща с Испания и Португалия страна, която е република, с 60 милиона души население (колкото Италия), със столица, наречена Вероха. Страната се радва на сдържан климат през зимата и при започване на ноември записва към 20 градуса по Целзий. Площта на страната е 291 895 квадратни километра и тя е 11-ата най-голяма Европа, тъкмо след Италия, показва " Уест Франс ". Листенбург е разграничена на пет региона, в които се приказват разнообразни езици. В Адриас се приказва португалски, в Казериер се приказва френски, във Флюшерд се приказва немски, в Кюстерд се приказва испански, а в Мителанд се приказват и четирите езика. Всичко това се съдържа в рекламата на Листенбург, появила се на уеб страницата на френското летище " Нант-Атлантик " , в листата на дестинациите, за които може да се купят билети. В рекламното известие се прецизира, че столицата на Листенбург е културно средище, люлка на креативно течение, наречено флуентизъм, зародило се през 18-и век, а наоколо до столицата се провежда огромен музикален фестивал, наименуван " Гаспарланд ", в който даже през 1969  е взел участие Джими Хендрикс. 

В отговор на журналистически въпрос на 8 ноември администрацията на летище " Нант-Атлантик " съобщи, че обявата на уеб страницата е достоверна ,

макар че страната Листенбург не е. Летището е решило да се причисли към шегата на потребителя на " Туитър " Гаспардо, подета и от други компании, като решението е било взето с консултантите на летището по връзките с обществеността. Рекламното съобщение за Листенбург на уеб страницата на летището, което в последна сметка бе отстранено оттова, имало за цел да стимулира посетителите на уеб страницата да прегледат и други предлагани от него действителни туристически дестинации и да си купят самолетни билети за тях. Тази информационна тактика се понравила на някои и в страницата на летището във Facebook консуматори споделиха, че са си запазили билети за полет до Листенбург за 1 април (който и за французите е Ден на шегата).

Същевременно Уикипедия също разгласява специфична страница с информация за несъществуващата Листенбург ,

в която се прецизира географското разположение на фалшив страната, произношението на името ѝ, териториалното ѝ разделяне и наименованието на жителите ѝ (листенбуржоа, листенбуржоазка и листенбуржоазци). Статията препраща към изявления във френски медии, отдадени на тематиката за фалшив страната.

Отделно от това в интернет се появи и уебсайт на президента и държавното управление на Листенбург, който може да бъде открит на адрес listenbourg.org .  

В него се разяснява, че президент на страната е Гаспар Хьолшер, приключил инженерно учебно заведение, служил в листенбургските военновъздушни сили 20 години, след което решил да се посвети на политиката и държавните каузи. Както подсказва името, Гаспар е потребителят на " Туитър " Гаспардо, основал фалшив страната.

В същия уебсайт са изброени и министрите в държавното управление на Листенбург .

Към имената в уеб страницата към този момент няма подробна биография на всеки един министър. Но имената на министрите са френски, арабски, немски, италиански, испански, което оставя у хората усещане, че става дума за една многообразна страна. Към всяко име има и фотография на съответния министър, като някои от министрите са много млади, а не дребна част са и дами. Което пък приказва за страна, бранеща паритета при разпределение на постовете. 

Други елементи за фиктивната страна, измислени от участници в шегата, са че всички жители на Листенбург са милионери и не заплащат налози. 

Потребителите на интернет и на разнообразни обществени мрежи с най-голямо наслаждение се впуснаха да дописват историята на една измислена страна, разяснява и френското издание " Курие Пикар ". Така да вземем за пример съгласно това дописване на историята майката на Наполеон Трети била родена в Листенбург. Емблемата на страната била животно, наречено зебророг, съчетаващо отличителните черти на зебрата и носорога и живеещо единствено в Листенбург. Пейзажите в страната били разнородни - редували се езера, планини и крайбрежни зони. Знамето на фалшив страната приличало на това на Индонезия, само че към него бил прибавен и орел и буквата Н, която пък идвала от името на Наполеон.

В обществените мрежи се появи даже осведомителна организация на Листенбург, наречена " Листенбург нюз ". 

Потребители на " Туитър " пък започнаха да настояват и, че веригите от заведения за бързо хранене " Бъргър кинг " и " Макдоналдс ", магазините ЛИДЛ, видеоканалът ЮТюб и доста други компании, са отрили сякаш клонове във фалшив страната. Някои компании, сходно на летището " Нант-Атлантик ", не изчакаха някои различен да ги приобщава към майтапа и сами се причислиха към него. Услугата за навигация Джи Пи Ес Уейз стартира да предлага разходка по фиктивните пътища на Листенбург, а платформата за доставки на храна Деливъруу разгласи, че стартира да доставя храна и в Листенбург, прибавя Бе Еф Ем Те Ве. Нискотарифният транспортьор " Райънеър " не остана по-назад и заяви в формалния си акаунт в " Туитър ", че стартира да лети до столицата на измислената страна, написа " Ню Зийланд хералд ".

Proud to be announcing our new base in Listenbourg!
— Ryanair (@Ryanair)
Към шегата се причислиха и френски спортни клубове .

Отборът на Франция по ръгби разгласи, че с неспокойствие чака среща с тима на Листенбург, а футболният клуб " Тулуза " заяви, че приготвя футболен стаж в Листенбург. Към майтапа се причисли и организационният комитет на Летните олимпийски игри в Париж през 2024 година, който изрази в формалния си акаунт в " Туитър " удовлетворение, че на игрите ще има и делегация от Листенбург, написа " Лендепандан ". А френският състезателен коментатор, експерт по " Формула 1 " Жюлиен Фебро пък разгласи, че към този момент има и " Гран При " на Листенбург, който ще се организира естествено на несъществуващите дати 29, 30 и 31 февруари следващата година, добавя Бе Еф Ем Те Ве.

Листенбург също така бе разгласен и за член на Европейски Съюз и на Еврозоната ,

добавя швейцарското издание " 20 минют " и разгласява също по този начин скрийншотове на " публични " сметки на ведомства на Листенбург в " Туитър ".

А причина за репутацията на жителите на Съединени американски щати, че са слаби географи идва от няколко случая .

През 2005 година авторитетната телевизия Си Ен Ен пусна репортаж и карта към него за размириците във Франция и на картата френските градове Тулуза и Страсбург се бяха озовали в Германия, което французите мъчно преглътнаха, напомня " Курие Пикар ".

А още през 2019 година френското издание " Експрес " заяви, че измислената от американското кино студио " Марвел " страна Уаканда ,

в която се развиваше действието във кино лентата " Черната пантера ", попада в листата на страните, с които Съединени американски щати имат съглашение за свободна търговия, който беше постнат на уеб страницата на американското министерство на земеделието. След като този гаф стана мотив за насмешки, " съдействието с Уаканда " отпадна от листата.

Шега или не, историята с Листенбург, от която се заинтересуваха и " Евронюз ", Ен Би Си Нюз, " Глобал нюз " и други медии ,

в този момент поражда обаче и доста размишления. Първо, за какво във време на рецесии, хората се концентрират върху един мним свят и дали това е опит да избягат от действителността на насъбраните проблеми. Второ, във време, в което битката с подправените вести е обхванала целия свят, историята с Листенбург демонстрира какъв брой елементарно може да се роди една подправена вест. И трето, редно ли е във 21 век да не престават да съществуват обобщаващи стандарти за жителите на страните по света, както да вземем за пример стандартът, че жителите на Съединени американски щати имали проблеми с географията, станал мотив за появяването на Листенбург. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР