Когато говорим за сезонност, голяма част от детските шарки са

...
Когато говорим за сезонност, голяма част от детските шарки са
Коментари Харесай

Шарката крие риск от усложнения - трябва ли да се ваксинираме?

Когато приказваме за сезонност, огромна част от детските шарки са събрани в края на зимата, началото на пролетта. Така е и тази година. Това сподели пред Novini.bg основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

От началото на годината в страната са регистрирани 10 213 случая – това е с 1600 повече от същия интервал на предходната година. Миналата седмица са регистрирани 677 случая. Това демонстрира, че варицелата е най-разпространеното заразно заболяване и данните за него могат да се съпоставят единствено с тези за грипа и летните инфекции – всеобщо разпространяване, засягащо всяка година 20 000 – 30 000 деца. Миналата година записаните случаи са били 25 007, тази година евентуално ще са малко повече, заяви доктор Кунчев.

Той предизвести, че в някои случаи болестта протича тежко. На фона на тези над 25 000 болести предходната година 405 деца са били лекувани в болница. Има и два смъртни случая. Това е повода дълго време да се разисква би трябвало ли да има имунизация против това заболяване или не. Факт е, че по-голямата част от страните в Европейския съюз – 17 страни, са я присъединили от години в техния имунизационен календар. В Съединени американски щати имунизацията е наложителна от 1995 година и има данни, че за това време там са съумели да намалят заболевемостта и смъртността с 80%. Ефектът от имунизацията е забележим и той е добър, съобщи специалистът.

Д-р Кунчев изясни, че и да се вземе решение имунизацията да влезе в Националния имунизационен календар у нас, това няма по какъв начин да стане по-рано от 2020 година По отношение на задължителността персонално моето мнение, че е по-добре да дадем опция тази ваксина да е реимбурсирана, да е безвъзмездна за тези, които желаят да я създадат, само че да не е наложителна, сподели още пред Novini.bg основният държавен здравен контрольор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР