Когато говорим за превенция на вирусни заболявания, първото, за което

...
Когато говорим за превенция на вирусни заболявания, първото, за което
Коментари Харесай

Коронавирусът, витамин D и нужда ли е да го приемаме като хранителна добавка

Когато приказваме за предварителна защита на вирусни болести, първото, за което се сещаме, са витамините. Някои от тях можем да си набавим с плодовете и зеленчуците, само че други е целесъобразно да одобряваме като добавка.

Особено в този момент, когато достъпът ни до директна слънчева светлина е мощно стеснен, дефицитът на витамин D е постоянно срещано събитие. А в това време учените изследват връзката сред него и ковид, тъй като се счита, че витаминът има позитивен резултат.

" Слънчевият " витамин има противовъзпалително деяние и усъвършенства защитните сили на организма. В момента учени от Университета в Гранада вършат опит, с който да потвърдят дали в действителност той може да ни защищити от заразяване с ковид и би трябвало ли да се приема всекидневно.

Те ще потвърдят или опровергаят и изказванието, че витамин D в огромни дози може да се бори с леките признаци на COVID-19, като отмалялост, главоболие и тресчица, както и дали може да предотврати утежняване на положението и потребността от болнично лекуване.

Tози интерес на учените съответно към витамин D се дължи на обстоятелството, че в предишното той се е потвърдил като ефикасна предварителна защита на респираторни болести. Разглеждал се е и като допустимо лекуване на туберкулоза.

А противовъзпалитеният резултат, който има, елементарно може да се свърже с вредата, която новият ковид ни нанася. Ако страдаме от дефицит на витамин D и получим остра респираторна зараза, огромни дози от него могат да окажат сериозна изгода в лекуването.

Ние одобряваме витамин D посредством кожата. След това в черния дроб той добива формата, с която стартира да циркулира в тялото. Така се основава естествена антибиотична преграда в лигавицата на дихателните пътища, която убива вирусите и бактериите, които я нападат, написа Mirror.

Учени ot Trinity College са потвърдили, че при възрастните, които одобряват постоянно витамин D, има спад на инфекциите в гръдния панер с цели 50%. Това е известният общ резултат, а занапред ще се потвърждава дали той е годен и при инфектирани с COVID-19.

Освен тези потвърдени и към момента недоказани изгоди, " слънчевият " витамин оказва помощ да имаме здрави кости, стави и мускули. Най-лесно е да го одобряваме като добавка. Среща се и в мазните риби, млечните артикули, яйцата.

Препоръчителната дневна доза е 10 микрограма, като можем да я увеличим до 100 без особени последици. Не бива обаче да прекаляваме, тъй като този витамин е мастноразтворим и се складира в черния дроб. Необходими са няколко седмици банкет, с цел да се обезврежда дефицитът и да се възстановяват равнищата на витамин D в организма. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР