Когато говорим за лъжи, имаме предвид бели лъжи“ най-вече като

...
Когато говорим за лъжи, имаме предвид бели лъжи“ най-вече като
Коментари Харесай

Родители, ето какво да правите, вместо да лъжете децата си

Когато приказваме за неистини, имаме поради „ бели неистини “ най-много като съществуването на дядо Коледа и Феята на зъбките да вземем за пример. Но някои родители трансформират родителството си в манипулиране посредством неистини, което има за цел да управлява страстите и държанието на детето. Психолозите назовават такова държание „ лъжливо родителство “ и откриват обилни дефицити, до които води то – след това да вземем за пример детето пораства като нерешителен възрастен, който има проблеми с доверието, с връзките и като цяло с връзките си с хората.

Затова, родители, мислете добре, преди да започнете да лъжете детето си, тъй като постоянно сходно държание увлича и когато си дадете сметка, че е било неправилно, може да се окаже прекомерно късно.

Ето с какви способи можете да си послужите вместо лъжите:

   Децата учат посредством образци. Много по-малко евентуално е да лъжат, когато имат пред себе си модел на държание. Тоест когато родителят приказва постоянно истината и изяснява на детето, евентуално и самото дете ще одобри истината за полезност и норма на държание.

Просто е – в случай че лъжете децата си, и те ще ви лъжат. Рано или късно, лъжата се връща като бумеранг към вас. Малките деца ще пораснат и ще могат да си дадат ясна сметка, че сте ги лъгали. Затова по-добре се научете да казвате истината, преди да са пораснали задоволително, че да осъзнаят какъв брой неверен образец им давате.

 Съобразете се с възрастта на децата. Колкото повече порастват, толкоз по-добре могат да се оправят с истините за света. Ясно е, че желаете да ги предпазите от доста неща и да им спестите тежки тематики като гибелта да вземем за пример, само че в един миг би трябвало да приемете, че са подготвени да го понесат.

Например в случай че човек в фамилията ви е нелечимо болен и е в болница, 4-годишното дете вкъщи няма потребност да знае всички ужасни детайлности към заболяването. Затова пък можете простичко да му кажете, че индивидът не се усеща добре и е болен. Според детския терапевт Сара Димерман честността е най-хубавата политика в обстановки, които трансформират директно и значително живота – като бракоразвод или гибел.

Ако децата ви заловен в неистина, най-хубавото, което можете да извършите, е да се извините за държанието си. не забравяйте, че ги възпитавате най-много посредством своя образец. Димерман също приказва за това, че би било доста потребно, в случай че обясните на детето за какво сте излъгали – желали сте да ги предпазите от отчаяние, болежка или стрес. И все пак да наблегнете на това, че не е трябвало да ги лъжете.

Някои родители изпадат в другата прекаленост – тревожат се, че даже безобидна неистина като съществуването на Дядо Коледа би навредило на детето.

Спокойно! Няма връзка сред откритието, че Дядо Коледа не съществува и неприятната обществена връзка на децата с родителите на по-късен стадий от живота им. Според проучванията повечето  родители убеждават децата си в съществуването на Дядо Коледа  Феята на зъбките, тъй че не сте сами.

Въпреки това някои психолози поучават родителите да споделят постоянно истината на децата си, когато стартират въпросите към Дядо Коледа и други измислени герои.

БОНУС: Американската актриса Кристен Бел и нейният брачен партньор Декс Шепард да вземем за пример споделят, че са взели единомислещо и изрично решение в никакъв случай да не лъжат децата си. Говорят намерено с децата си за деликатни тематики като секс да вземем за пример. От дребни знаят, че Дядо Коледа не съществува. Двамата споделят, че са си построили своето златно и непоклатимо предписание: в никакъв случай и по никакъв мотив да не лъжат децата си.

А вие какво мислите?

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР