Когато гмуркачи откриха нещо, което изглеждаше като древни каменни сгради

...
Когато гмуркачи откриха нещо, което изглеждаше като древни каменни сгради
Коментари Харесай

„Изгубеният град“ край Закинтос е дело на … микроби

Когато гмуркачи откриха нещо, което изглеждаше като антични каменни здания под водата край гръцкия остров Закинтос през 2013, множеството наблюдаващи бяха уверени, че това е археологическа находка и гмуркачите са попаднали на останките на античен град.

Още тогава обаче, беше необичайно, че измежду каменните форми не се откриха никакви артефакти от човешка активност, както се случва нормално при сходни открития – нито глинени съдове, нито сечива и други принадлежности.

Скоро по-късно загадката беше обяснена. Геохимикът от Университета Иист Англия Джулиан Андрюс оглави група от учени, които на място изследваха „ античните остатъци “. Оказа се, че по този начин наречения „ загубен град край Закинтос “ е построен от … микроби, не от античните гърци.

Това което наподобява на каменни структури от град се оказа фосилизирани остатъци от седименти, построени преди милиони години от хранещи се с метан микроби, оповестяват учените в списание Marine and Petroleum Geology.

Формированията са основани от микроби, живеещи в цепнатините по морското дъно, където богати на метан флуиди са се просмуквали към повърхността преди 3-4 милиона години, споделят откривателите. След като микробите се хранили със заобикалящия ги метан, техните екскременти произвеждали карбонатни минерали, които формирали огромните кухи структури. В продължение на хиляди години ерозията е изваяла тези форми на морското дъно.

Макар да не са забавна археологическа находка, тези формирования могат да дадат доста данни на учените за геологическото минало на района.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР