Когато геологът Уилям Кинг описва нов човешки вид – Homo

...
Когато геологът Уилям Кинг описва нов човешки вид – Homo
Коментари Харесай

Колко интелигентни са били неандерталците?

Когато геологът Уилям Кинг разказва нов човешки тип – Homo neanderthalensis – пред европейската научна общественост през 1864 година, той не е доста великодушен към нашите изчезнали еволюционни братовчеди.

„ Чувствам, че съм заставен да имам вяра, че мислите и желанията, които в миналото са живели в неандерталците, в никакъв случай не са се издигали над тези на един недодялан човек “, заключава Кинг след проучване на черепа, открит в долината Неандер, Германия, през 1854 година

Това първо усещане за неандерталците остава за дълго, като бележи този тип трайно. Така „ неандерталец “ става освен нов тип, само че и пейоративен термин. Но от този момент научните проучвания са минали дълъг път. И по този начин, какъв брой умни са били неандерталците, въз основата на това, което знаем през днешния ден за тях?

„ Ранното отрицателно разбиране на неандерталците от антрополозите се дължи частично на расистката идеология, че интелектът на даден човек може да бъде оценени от формата на черепа “, споделя Жоао Зилхао, професор в Catalan Institution for Research and Advanced Studies (ICREA) на университета в Барселона. Много от тези учени също споделят мнението, че еволюцията е обвързвана с напредъка и че човешките типове предшественици, като неандерталците, са безусловно доста по-примитивни от хората през днешния ден. Тези догатки обаче, към този момент са дискредитирани тъй като не е мъчно да се разклатят от научните открития през последните десетилетия.

Новите открития оказват помощ да се възвърне репутацията на неандерталците като хора, които доста наподобяват на нас.
„ Единственият метод да се оцени тяхната просветеност – каквото и да значи това, само че това е различен въпрос – е по това, което те са създали, “ споделя Зилхао пред списание Live Science.

Оказва се, че неандерталците са създали доста неща, които в миналото са били считани за дело на актуалната човешка просвета.

Те са обработвали камъни и кости в принадлежности и орнаменти, сходни на тези, основани от актуалните хора, които са живеели по същото време. (Неандерталците са живели в Европа и Югозападна Азия преди към 400 000 до 40 000 години.) Те изобретили лепило, употребявайки катран от брезова кора, с цел да прикрепят дървени дръжки към камъни. Те изработвали колиета и друга декорации. Неандерталците употребявали огъня, с цел да подготвят храната, а новите проучвания върху каменните принадлежности демонстрират, че имат и технологията за запалване на огън. (С други думи, те не е трябвало да взимат жарава, когато удари гръмотевица, с цел да подхранват техните огнища.)

Някои доказателства сочат, че неандерталците също имат нравствен живот и ритуални практики. Гробници, открити тук-там като La Chapelle-aux-Saints в югозападна Франция, демонстрират, че тези архаични хора са погребвали своите мъртви. На друго място във Франция откривателите разкрили, че неандерталците са се спускали надълбоко в пещера, където са основали загадъчни каменни кръгове от сталагмити преди 176 000 години.

Все още се разисква степента на качествата на неандерталците, които са живели по същото време, когато Homo Sapiens, актуалните хора, са създавали някои от първите нереални и фигуративни пещерни изкуства.

През 2018 година, откриватели обаче оповестяват, че основани преди 65 000 години нереални облици в испански пещери би трябвало да са били основани от неандерталците. Учените считат, че актуалните хора не са стигнали до Западна Европа до преди към 42 000 години.

Базирайки се на разбори на костите им, учените откриха, че неандерталците са били способни да издават комплицирани звуци. Трудно е да се потвърди, че неандерталците са имали език, тъй като не са оставили никакви трудове (макар че няма трудове и от актуалните хора от същия период). Но някои откриватели към този момент настояват, че те евентуално са имали комплицирани способи за връзка.

Нещо повече, генетичните доказателства демонстрират, че актуалните хора са се чифтосвали с неандерталци преди те да изчезнат преди към 40 000 години. Много от нас през днешния ден към момента имат 1 до 2% неандерталска ДНК, което демонстрира, че Homo Sapiens, които са се сблъскали с неандерталци, са ги възприемали и като хора.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР