Когато Евгений Пригожин започна преврат в сутринта на 24 юни,

...
Когато Евгений Пригожин започна преврат в сутринта на 24 юни,
Коментари Харесай

The Washington Post: Путин е бил парализиран в първите часове на преврата

Когато Евгений Пригожин стартира прелом в сутринта на 24 юни, Владимир Путин е бил неподвижен и некадърен да работи уверено. През по-голямата част от денонощието не са били издавани заповеди, написа The Washington Post, базирайки се на свои източници в службите в Европа.
Руският президент е бил предизвестен от съветските служби минимум два или три дни авансово, че Пригожин приготвя вероятен протест, съгласно оценки на разузнаването. Били са подхванати стъпки за усилване на сигурността в няколко стратегически обекта, в това число Кремъл, където личният състав на президентската защита е бил повишен и са били раздадени повече оръжия, само че никакви други стъпки не са подхванати преди метежа на частната войска „ Вагнер “.
„ Путин имаше време да вземе решение да пресече протеста и да арестува уредниците “, сподели един от европейските чиновници по сигурността, който, сходно на други, приказва при изискване за анонимност, с цел да разиска сензитивната разследваща информация. „ Тогава, когато стартира да се случва, имаше парализа на всички равнища. … Имаше безспорен смут и комплициране. Дълго време не знаеха по какъв начин да реагират. ”
Метежът, който беше спрян в последния миг по неразбираеми аргументи, беше най-тежкото предизвикателство за Путин през последните 23 години ръководство. Оценките на европейските разследващи служби са в сходство с думите на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, съгласно който съветските служби не са създали нищо по време на протеста. Метежът разкри и страха на Путин да се опълчи на отстъпник, който пред последните години си е събрал поддръжка в съветските силови структури. Пригожин се трансформира в неразделна част от интервенциите на Кремъл зад граница, в това число в Африка и Украйна, както и със своите заводи за тролове.
Кремъл, несъмнено, побърза да отхвърли информацията на западните разследващи служби, определяйки я като „ нелепости “. Путин е представян от съветските пропагандни медии като смел водач. Руската агитация не може да изясни за какво по време на протеста той се изпокри в бункера си, а съгласно някои източници при наближаването на военната колона до Москва даже е избягал от столицата със самолета си.
Липсата на заповеди от висшето командване на Кремъл остави локалните чиновници сами да решат по какъв начин да работят, споделиха източниците от разузнаването. Без никакви ясни заповеди локалните военни и началници по сигурността са взели решение да не се пробват да спрат тежко въоръжените войски на „ Вагнер “.
Местните управляващи не са получавали никакви команди от управлението. Това е най-ясният знак за нездравословната обстановка в Русия. Авторитарната система се образува по подобен метод, че без доста ясна команда от управлението хората не вършат нищо. Когато управлението е в ужас и хаос, обстановката на локално равнище е същата и даже по-лоша.
Безпорядъкът в Кремъл отразява и задълбочаващото се разделяне в съветските служби във връзка с воденето на войната в Украйна, като мнозина, в това число във висшия кръг на службите за сигурност и военните, поддържат устрема на Пригожин да в профил висшето военно управление на Русия (в лицето на Шойгу и Герасимов). Високопоставен чиновник на НАТО сподели, че някои високопоставени фигури в Москва са били подготвени да се обединят зад Пригожин, в случай че протестът му успее. Мнозина в структурите на съветските въоръжени сили също са желали Пригожин да успее, до момента в който други са били ужасени от неналичието на реакция от Кремъл. В Русия е царял цялостен хаос.
В телевизионната си тирада (в деня на метежа) Путин беше заречен да смаже протеста, само че когато най-сетне се появи обществено 48 часа по-късно, сподели, че са били подхванати всички стъпи по негова директна заповед „ да се избегне кръвопролитието “. Това е следващото огромно несъгласие на съветската агитация, която има невъзможната задача да убеди руснаците и света, че Путин е имал надзор над протичащото се. Липсата на инструкции от страна на Кремъл по време на рецесията остави Путин доста отслабен. Това беше доста добре разбрано от членовете на съветския хайлайф, Путин към този момент не е поръчител за тяхната сигурност и опазване на системата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР