Когато Евгений Пригожин и неговите войски на Вагнер“ започнаха въстанието

...
Когато Евгений Пригожин и неговите войски на Вагнер“ започнаха въстанието
Коментари Харесай

„Вагнер“ се противопостави на Путин и сега Пригожин може да е мъртъв

Когато Евгений Пригожин и неговите войски на „ Вагнер “ започнаха въстанието си тъкмо преди 2 месеца,. Той назова дейностите „ изменничество “ и „ нож в гърба “ на Русия. Държавният глава даде обещание, че причинителите ще бъдат осъдени . Липсата на последици породи съмнение в Русия. Това, се случи, когато беше подписана договорка сред Пригожин и Кремъл за преустановяване на протеста , когато всички обвинявания против създателя на „ Вагнер “ и неговите бойци бяха свалени, макар обстоятелството, че съветските военни бяха убити по време на мрачното, само че малко въстание. На фона на протичащото се Путин изглеждаше слаб , предава „ BBC “.

Анализирайки контрактувания компромис /прекратяване на протеста в подмяна на имунитет от правосъдно преследване/ един съветски вестник написа:

„ Този ​​вид компромис нормално се прави с политически съперници. Никога с нарушители и терористи. Това значи ли, че в този момент би трябвало да гледаме на господин Пригожин като на политическа фигура? “

Изведнъж нещата наподобяват много по-различно . Точно два месеца след протеста Пригожин се счита за мъртъв , откакто частният му аероплан се разруши и експлодира в поле. Командирът на „ Вагнер “ Дмитрий Уткин е бил на същия аероплан.

Руският хайлайф ще пролее малко сълзи след известията за кончината на Пригожин. Това важи и за съветското военно управление , което той обществено и гласно осъди и изиска да бъде уволнено. Шефът на „ Вагнер “ разгласи, че по този начин наречения „ Марш на справедливостта “ /неговият евфемизъм за въстанието/ не е бил ориентиран към Кремъл, а към министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

В реалност протестът на „ Вагнер “ беше директно предизвикателство към престижа на президента Путин и унизителни 24 часа за Кремъл. Самият Путин уточни, че съветската страна е финансирала „ Вагнер “, като явно парите не са купили преданост .

Ако това е акт на възмездие от страна на властимащите, това изпраща 2 ясни послания към лоялните на Пригожин и към всеки различен в Русия, който може би е обмислял въоръжена опозиция:

  • не опитвай;
  • вижте какво се случва с тези, които пробват.

Това значи, че президентът Путин може да излезе от тези трагични събития по-силен във вътрешен проект . Но какво ще стане, в случай че Пригожин се трансформира в страдалец? Какво ще стане, в случай че тези, които са му се заклели във честност – и които са добре подготвени бойци – призоват за възмездие? Каналът в Telegram Grey Zone , обвързван с „ Вагнер “, упрекна „ съветските предатели “ за гибелта на Пригожин. В него не се прецизира кои са тези предатели и какъв ще бъде отговорът на „ Вагнер “.

Ако самолетната злополука е била нечестна игра , това няма да изненада мнозина в Русия. Още от протеста има спекулации за ориста на Пригожин и дали дейностите му в действителност ще бъдат простени. Самият той е трябвало да има своите опасения . И все пак през миналите седмици, до момента в който летеше с частния си аероплан, явно не гледаше на пътуването по въздух като на заплаха. Може би е вярвал, че е прекомерно могъща, прекомерно решаваща фигура в днешна Русия, с цел да бъде отхвърлен?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР