Когато един ден през ноември 2020 г. Виктор Шара се

...
Когато един ден през ноември 2020 г. Виктор Шара се
Коментари Харесай

Демоничен свят: Мъж вижда изкривени лица поради неврологично заболяване

К огато един ден през ноември 2020 година Виктор Шара се разсънва, той се опасява, че е попаднал в някакъв " пъклен свят ". Когато поглеждал лицата на хората, те му изглеждали " демонични " - с изпънати обратно уши, носове и устни, с дълбоки бръчки по челата, бузите и брадичките. 

" Не можете да си визиите какъв брой ужасно беше ", споделя 59-годишният мъж от Кларксвил, Тенеси. 

Това, което в действителност е виждал, са били изкривявания, породени от необикновено рядко неврологично разстройство, известно като прозопометаморфопсия (ПМО). 

Още по-необичайното в тази ситуация на Шара било, че когато гледал към екрана на телефона или компютъра, лицата на хората изглеждали обикновено. Това дало на учените забавна опция да слагат мъжа в центъра на ново забавно изследване, чиито резултати били оповестени в авторитетното здравно списание The Lancet. 

За пръв път откривателите съумели да пресъздадат тези редки изкривявания при ПМО под формата на фотоси. 

" Тъй като пациентът не съобщаваше за изкривявания при гледане на изображения на лица на екран или на хартия, ние го помолихме да съпостави човешко лице със фотография на същия човек, направена в същата стая при идентични условия на осветяване ", споделят създателите в отчета си. 

" Като редуваше наблюдението на разположение, възприемано като накриво, и фотография на компютърен екран - възприемана като неизкривена, той получи противоположна връзка в действително време за възприетите разлики. След това използвахме програмен продукт за редактиране на изображения, с цел да променим всяка фотография, до момента в който тя не съвпадне с персоналното му усещане ", показват учените. 

Research visualizes 'demonic' face distortions in a case of prosopometamorphopsia
— Michael A. Galascio (@MGalascio)
Какво е ПМО? 

Съобщава се, че има по-малко от 100 оповестени случая на ПМО и учените не схващат изцяло какво го провокира. Те обаче подозират, че тя се дължи на дисфункция в мозъчната мрежа, която обработва лицевите процеси. 

Изкривяванията могат да варират в другите случаи, като други пациенти оповестяват, че виждат хора с хлътнали или раздалечени очи, а трети - че виждат " човеци сходни на вещици ". 

Интересното е, че за разлика от човек, който изпитва халюцинации, дължащи се на психологично разстройство, индивидът с ПМО е наясно, че това, което вижда, е деформиране или че нещо не е наред със зрението му. 

Изследователите установили, че Шара е бил токсичен с въглероден оксид четири месеца преди да стартират признаците на ПМО. 

Те показва още, че преди 15 години той е претърпял сериозна контузия, като е блъснал главата си в бетон, а проучванията с ядрено-магнитен резонанс са посочили лезия в лявата част на мозъка му. 

Според изследването Шарра също по този начин имал анамнеза за биполярно афективно разстройство и посттравматично стресово разстройство. 

Въпреки че признаците на ПМО постоянно отшумяват след няколко дни или седмици, те могат да се задържат с години, а Шара споделя, че към момента вижда демонични лица. 

" Бях на косъм от това да бъда настанен в психиатрия ”, споделя той. 

Намерил е способи да се оправя със положението си, в това число да живее със съквартирантка и двете ѝ деца, което съгласно него е било потребно, тъй като е привикнал да има хора в близост, тъй че не се плаши толкоз, когато вижда нови лица на публични места. 

Според NBC той също по този начин счита, че зелената светлина облекчава признаците му, тъй че от време на време носи очила със зелени стъкла, когато се движи в тълпата. 

Според водещия създател на изследването Антонио Мело, докторант, който работи в лабораторията за обществено усещане в Дартмут, доста лекари не са наясно с ПМО и могат да слагат неправилни диагнози на хора с психологични разстройства. 

В резултат на това на някои пациенти с ПМО са предписани медикаменти за шизофрения или неуравновесеност, които не са подобаващи за тяхното положение, прибавя той. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

* Вижте и това видео от архива ни: 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР