Когато дузина латиноамерикански президенти и външни министри се срещнат в

...
Когато дузина латиноамерикански президенти и външни министри се срещнат в
Коментари Харесай

Латинскоамериканските президенти се събират в Мексико за срещата на върха за миграцията

Когато дузина латиноамерикански президенти и външни министри се срещнат в неделя в Мексико, те ще се изправят пред голяма задача: да намерят решение на миграционните потоци, вълнуващи два континента, до момента в който хората си проправят път към Съединените щати.

Само тази година 1,7 милиона мигранти дойдоха на границата сред Мексико и Съединени американски щати. Имиграцията се трансформира в голям политически проблем и в двете народи, всяка от които има президентски избори идната година.

Само през септември 60 000 мигранти са пристигнали в Мексико от Венецуела, дружно с 35 000 гватемалци и 27 000 хондураци, съгласно мексиканското държавно управление.

„ Много е мъчно да можем да управляваме тези цифри, в случай че нямаме политика, при която миграцията да се ръководи освен сред Мексико и Съединените щати, само че и от северната част на Южна Америка към Съединените щати “, сподели мексиканският външен министър Алисия Барсена сподели тази седмица пред Конгреса.

„ Трябва да реализираме единодушие “ по отношение на миграционната политика, „ тъй като можем да създадем доста неща сами “ в границите на Латинска Америка, сподели мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Той добави, че страните от Латинска Америка, в обединен фронт, по-късно би трябвало да „ потърси съдействието на държавното управление на Съединени американски щати “.

На конференцията в Чиапас ще участват президентите на Колумбия, Куба, Еквадор, Гватемала, Хондурас и Венецуела.

Министър-председателят от Хаити, Айрел Хенри, също ще участва.

Барсена сподели, че срещата на върха има за цел да обезсърчи миграцията посредством стопански стратегии, да прегледа глобите на Вашингтон против Венецуела и Куба и да разиска „ пътищата за трудова подвижност “ към Съединените щати.

Мексиканецът срещата на върха е добре пристигнало начало за „ разговор със страните от юга “, само че може да не реализира доста, сподели Долорес Парис Помбо, откривател на миграцията.

Целта на Мексико, сподели тя пред AFP, ще бъде да облекчи миграционния напън, който се усеща там посредством гонене на по-широк, районен метод.

Сделки на Съединени американски щати с Мексико, Венецуела

На фона на стопански наказания на Съединени американски щати и политическа и икономическа рецесия към 7,1 милиона венецуелци избягаха от страната през последните години, създавайки провокации за своите южноамерикански съседи.

Освен това непоследователната имиграционна политика на Съединени американски щати – варираща доста от някогашния президент Доналд Тръмп до сегашния водач Джо Байдън – усложнява казуса в Латинска Америка, сподели Парис Помбо.

„ Те дават избрани цели на избрани страни, само че по-късно внезапно затворете вратата и сменете стратегиите. “

Байдън е следвал няколко политики, с цел да спре броя на имигрантите без документи, идващи в Съединени американски щати, в това число посредством реализиране на договорка с президента на Венецуела Николас Мадуро.

Около 130 венецуелски мигранти дойде вкъщи в сряда с под наем аероплан от Съединените щати с първия сходен полет за депортиране след съглашение сред двете страни, макар обстоятелството, че Вашингтон не признава преизбирането на Мадуро през 2018 година

Съединените щати изпращат мигранти назад вкъщи, основно до Централна и Южна Америка, с към 70 полета всяка седмица, оповестиха неотдавна управляващите.

В същото време администрацията на Байдън неотдавна предложи отбрана от депортиране на 472 000 венецуелци, с цел да им разреши да получат разрешителни за престояване и работа в границите на 18 месеца— макар че това ще важи единствено за тези, които са пристигнали преди 31 юли тази година.

През септември мексиканските и американските управляващи реализираха съглашение Мексико да депортира някои мигранти, експулсирани там от Съединените щати.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР