Консервативните жени лидери влизат в Общото събрание на ООН

...
Когато Джасинда Ардърн донесе бебето си Нийв в Обединените нации
Коментари Харесай

Когато Джасинда Ардърн донесе бебето си Нийв в Обединените нации за Общото събрание през 2018 г., тогавашният министър-председател на Нова Зеландия се превърна в емблематична фигура на съвременните жени в политиката. Нейната инициатива беше не само възможност за снимки, тя също се разходи: Няколко години по-късно нейното прогресивно правителство помогна за финансирането на нови стаи за кърмене в централата на ООН в Ню Йорк, за да улесни работата на други майки.

Но жените, присъстващи на годишното висше рандеву на дипломацията, остават малцинство и Общото събрание на ООН тази година не е по-различно. От около 145 лидери, които трябва да говорят, само десет жени държавни и правителствени ръководители се очаква да говорят пред събранието тази година, заедно с няколко жени външни министри.

„Това увековечава цикъла“, каза Сузана Малкора, бивш външен министър на Аржентина и президент на Global Women Leaders Voices. „Числото десет е магическото число, през последните години то се повиши малко и след това магически отново падна.“

И все пак през последните години има един забележителен ръст – броят на жените лидери, представляващи дясната страна на политическия спектър, включително унгарския президент Каталин Новак и тазгодишния новодошъл италиански премиер Джорджия Мелони.

Мелони, лидер на крайнодясната политическа партия Братя на Италия, ръководи създаването на нови ограничения върху родителските права на еднополовите двойки и се обяви против правата на абортите. На международната сцена обаче тя често фокусира по-широко приемливи приоритети, включително подкрепа за Украйна и миграционната криза в Европа, призовавайки ООН да „води глобална война“ срещу трафикантите на хора.

„Мелони си създаде репутация на доста сигурни ръце на международната сцена“, каза Ричард Гоуън, експерт на ООН в Международната кризисна група, „Така че всъщност не мисля, че тя ще бъде особено разрушителна в [ Генерална асамблея], защото нейната стратегия основно е била да изглежда отговорна на световната сцена, докато преследва доста по-радикален дневен ред у дома.“

За унгарския президент Каталин Новак, близък съюзник на твърдолинейния националистически премиер на страната Виктор Орбан и друг защитник на традиционните „семейни ценности“, това не е първото й посещение в ООН. Миналия март Новак говори за значението на запазването на хетеросексуалните семейства в Комисията за положението на жените миналия март, годишната среща на ООН за правата на жените. Но тя също се противопостави на някои от ексцесиите на нейната партия, например налагането на вето върху законопроект може да насърчи гражданите да докладват на властите за еднополови двойки – рядък отказ на Орбан.

В речта си пред ООН Новак изглежда позиционира растежа на населението като дори по-важен от климатичната криза: „Ако няма дете, няма да има бъдеще“, каза тя: „Какъв е смисълът да се грижим за Земята, ако нямаме деца и внуци, на които да го предадем?“

Президентът на Унгария Каталин Новак говори по време на среща на ниво министри на Съвета за сигурност на ООН относно кризата в Украйна в централата на ООН в Ню Йорк, 20 септември 2023 г. Президентът на Унгария Каталин Новак говори по време на среща на ниво министри на Съвета за сигурност на ООН относно кризата в Украйна в централата на ООН в Ню Йорк, 20 септември 2023 г. Майк Сегар/Ройтерс

Друг потенциално спорен кандидат за първи път е Дина Болуарте, първата жена президент на Перу, която пое поста от Педро Кастило след импийчмънта му през декември 2022 г. Докато тя първоначално се кандидатира като ляв кандидат, Болуарте намери съюзници отдясно на Перу и експерти изразиха загриженост относно репресиите на перуанските власти срещу политическия протест при нейното правителство.

Разбира се, не всички жени лидери, присъстващи на Общото събрание на ООН, са от другата страна на политическия спектър.

В сряда Общото събрание изслуша две жени президенти, ръководещи две страни, граничещи с Украйна, Зузана Чапутова от Словакия и Мая Санду от Молдова, като войната на Русия, опустошаваща Украйна, беше важна тема в техните речи. Това беше последното Общо събрание на Чапутова като президент на нейната страна, тъй като тя обяви преди няколко месеца, че няма да търси преизбиране през 2024 г. по лични причини.

Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар също се появи за първи път в Общото събрание на ООН тази седмица – възможност да се определят потенциални приоритети за мандата на страната в Съвета за сигурност. Словения беше избрана в могъщия съвет миналия юни като временен член и е на път да получи своето място на подковата през януари.

Една жена лидер, присъстваща на Общото събрание на ООН тази година – и много други преди това – е Шейх Хасина, министър-председател на Бангладеш и най-дълго служилата жена начело на правителство в историята. За първи път тя стана министър-председател през 1996 г. до 2001 г. и получи титлата през 2009 г. Лидерът на Бангладеш е познато лице в международните отношения и фигура на стабилност за мнозина.

И където и да отиде, премиерът Миа Мотли от Барбадос рядко остава незабелязана. В предишни години тя влезе в заглавията, цитирайки ямайския певец Боб Марли, докато беше на трибуната, като същевременно поиска по-смислени действия по отношение на климата и пандемията Covid-19. Тя идва в Ню Йорк, докато работи върху реформирането на международната финансова архитектура – ​​така че присъствието й в Голямата ябълка разтърсва нещата.

Ксиомара Кастро, левият президент на Хондурас, също е в града за втори път, за да информира света за работата си за борба с корупцията в страната си.

И докато те не се качват на трибуната от името на своите страни, има няколко други влиятелни жени-лидери, които бродят из коридорите на ООН и несъмнено оставят своя отпечатък върху преговорите в кулоарите на Общото събрание на ООН, включително Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейската комисия; Кристалина Георгиева, директор на Международния валутен фонд; и Нгози Оконджо-Ивеала, първата жена, ръководила Световната търговска организация. Актрисата и филантроп Натали Портман също е в града за събитието, притежавайки различен тип влияние.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР