Когато децата трябва да летят извън границата, регулацията е различна

...
Когато децата трябва да летят извън границата, регулацията е различна
Коментари Харесай

Адвокат коментира пътуването на децата след влизането ни в Шенген

Когато децата би трябвало да летят отвън границата, регулацията е друга от тази при възрастните. В момента, за овакантяване територията на страната, се изисква декларация за единодушие от родител. След влизането в Шенген съществува хипотезата, че при пътешестване със аероплан няма да се изискват документи и за децата. Това ще се реши със законодателни промени. Важно е да се знае, че става въпрос за краткосрочни пътувания на дете. Това изясни Йорданка Бекирска, юрист и експерт по фамилно право, в „ Интервюто в Новините на NOVA “.

Тя разясни, че има доста случаи на деца, които са арестувани непозволено на територията на България, без значение от това дали са доведени със единодушието на другия родител, или не. „ Това е родителско похищение. То се контролира с Хагската спогодба “, сподели специалистът.

Този проблем в старите страни членки на Шенген е организиран по избран метод, уточни юристът. „ Там се изисква единодушие и от двамата родители, с цел да напусне детето територията на страната “, добави тя и подсети, че това важи единствено за краткосрочни пътувания.

„ Промяната на местоживеенето е похищение. В доста страни това е криминализирано действие, в България към момента не е “, уточни Бекирска. Тя обаче разясни, че в някои страни режимът е по-лек, само че се изисква известяван на другия родител, в случай че детето пътува.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР