когато часовникът удари полунощ в навечерието на Нова година, общностите

...
когато часовникът удари полунощ в навечерието на Нова година, общностите
Коментари Харесай

10 новогодишни традиции от цял ​​свят

когато часовникът удари среднощ в навечерието на Нова година, общностите по света ще честват началото на 2024 година с неповторими обичаи – някои по-известни от други.

От фамозното стартиране на топка на Таймс Скуеър до провесен лук, ето някои от методите, по които другите страни посрещат новата година.

Падане на топката на Таймс Скуеър

Някаква версия на фамозната топка е пускана на Таймс Скуеър в Ню Йорк в новогодишната нощ от 1907 година насам, макар че историята на потреблението на топка върху дирек за известяван на капитаните на кораби за времето датира от 1800 година

В днешно време стотици хиляди празнуващи пълнят Таймс Скуеър, чакайки с часове преди среднощ, до момента в който към един милиард души гледат рухването на топката по малкия екран, съгласно формалния уеб страница на Таймс Скуеър.

Голямата спекулация постоянно включва високопоставени телевизионни водещи и известни музиканти. Тазгодишната стратегия ще бъде показана от честия водещ Райън Сийкрест и неговия съ-водещ през 2024 година, певицата Рита Ора. Той ще включва музикални осъществявания от Paul Anka, Flo Rida, Megan Thee Stallion, Jelly Roll, Sabrina Carpenter, Tyla и други, заяви уебсайтът на Times Square.

Скачащи талази и облечени в бяло

В Бразилия празнуващите постоянно носят бяло и отиват на плажа, с цел да честват новата година. На брега на океана някои практикуват традицията да вършат дарения на Иеманя или Йеманджа, океанска богиня от обичайните афро-бразилски религии Кандомбле и Умбанда. Подаръците се слагат в лодки и се бутат в океана. Празнуващите също по този начин обичайно прескачат седем талази, като с всяка вълна благодарят на Iemanjá за нещо положително, което се е случило през миналата година, и когато са подготвени, те не обръщат тил на морето, до момента в който краката им не излязат от водата, с цел да не получавам неприятен шанс.

Полазник

Една традиция в Шотландия, където новогодишната нощ е известна като Hogmanay, е „ първо стъпване “ – безусловно първият крайник, който влиза в нечий дом след среднощ. За да се подсигурява шанс, първият клиент обичайно би трябвало да бъде висок, тъмнокос мъж, който носи части въглища, сладкиши, сол, черна кифла и уиски.

Традицията на празненството от време на време се реализира в актуалните времена, като един посетител си потегля тъкмо преди среднощ, с цел да може да почука на вратата, когато стартира новата година, съгласно The ​​Scotsman.

Камбанен звън 108 пъти

В Япония будистките храмове бият камбаните 108 пъти в новогодишната нощ. Това е по този начин, тъй като в будизма се счита, че има 108 типа земни стремежи и всеки удар на камбаната ще отстрани едно предпочитание. Традицията се назовава Joya no Kane. „ Джо “ значи „ да изхвърлиш остарялото и да преминеш към новото “, а „ Я “ значи „ нощ “, съгласно Japan Today.

Намиране на 12 кръгли плода

Във Филипините празненствата включват кръгли предмети, тъй като се счита, че закръглеността символизира разцвет. Домакините берат по 12 кръгли плода за всеки месец от годината. Хората също пълнят джобовете си с монети или ги оставят на масите, с цел да привлекат благосъстояние, и носят полка точки за шанс.

Гледане на английски комедии

Германците, както и някои други европейци, имат традицията да гледат една и съща черно-бяла английска комедия от 60-те години на предишния век, за иконом, който обслужва своя 90-годишен шеф и нейните умряли мислени посетители, в новогодишната нощ от 1972 година заяви Гардиън.

Разнасяне на куфар към блока

В някои латиноамерикански страни хората вървят или тичат с празен куфар към блока, с цел да донесат шанс и да покажат повече пътувания през новата година.

Скок в новата година

Датчаните безусловно „ скачат “ в новата година, заставайки на столове или дивани, с цел да скочат, когато настъпи среднощ. Ако забравите да скочите в среднощ, това би трябвало да донесе неприятен шанс за цялата нова година.

Изяждане на дузина грозде

Испанците честват Нова година, като пускат 12 гроздови зърна в устата си, по едно за всеки звън на часовника, отбелязващ среднощ, което се допуска, че носи шанс за идната година. Празнуващите ядат обичаен тип бледозелено грозде с тънка кора, което се бере в края на ноември или декември. Традицията датира от повече от век.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР