Когато Бьорн Гулден застава начело на adidas през януари 2023,

...
Когато Бьорн Гулден застава начело на adidas през януари 2023,
Коментари Харесай

Бьорн Гулден - директорът на adidas, който даде номера си на 60 000 служители

Когато Бьорн Гулден застава отпред на adidas през януари 2023, спортният колос се намира в сложен миг. Малко преди този момент компанията е принудена да приключи, а прекъсването на общата им линия Yeezy им коства 500 милиона евро - голямата част от годишната оперативна загуба от 724 млн. евро в края на 2022.

Бившият професионален футболист, който 9 година ръководи Puma, попада в среда, в която чиновниците му се оплакват от липса на бистрота в компанията и чакат от него съществени промени.

Решението на Гулден? Още на първата си обща среща с личния състав непринудено дава телефонния си номер на всички 60 000 свои подчинени.

Допускането на директна връзка с основния изпълнителен шеф води до към 200 позвънявания на седмица. Повечето от тях са от чиновници, които го приканват за промяна в компанията.

" Някои хора считат, че съм вманиачен ", разяснява Гулден пред Wall Street Journal постъпката си, като споделя мнението си, че е по-добре водачите да имат непосреден контакт с сътрудниците си.

По същата логичност - изпраща продуктовите дизайнери при започване на индустриалната линия, с цел да основат лични връзки с всички сътрудници.

" Вместо да се обаждаш на даден снабдител, отиваш във Виетнам и стоиш във Виетнам, до момента в който обувката е подготвена ", споделя той.

Той добавя, че на върха на компанията е имало доста неефективни звена. Сега повече ръководители на отдели рапортуват непосредствено на него и вземат бързи решения за нови артикули и концепции.

аdidas не е изцяло нова територия за Гулден. Той е работил за тях още през 90-те години. При завръщането си обаче заварва напълно нова среда.

" Нашата промишленост не е чак толкоз комплицирана ", споделя той, само че добавя, че открива по какъв начин в adidas " имаше просвета да се търсят аргументи за какво едно нещо да не се свърши ".

Като някогашен футболист той си спомня по какъв начин някои съотборниците му са предпочитали да се " крият " на терена - по този начин рядко позволяват неточности, само че и не реализират нищо изключително. Той счита, че сходен боязън е парализирал и международна компания като adidas.

След една година от началото на мандата му - марката е на път да си върне рентабилността. Акциите му са се нараснали съвсем двойно през 2023 година, надалеч надминавайки американския съперник Nike, който претърпява лек спад за същия интервал.

Планът на Гулден за възхода на аdidas значително е същият, който той ползва десетилетие по-рано в Puma.

Той прекатурва стагниращата по това време компания с мантрата, че би трябвало да стане по-бърза и по-ефективна. Продажбите на компанията се утрояват за по-малко от десетилетие в ролята му ба основен изпълнителен шеф. За съпоставяне: аdidas отбелязва растеж от към 55% за същия интервал.

Бившите му сътрудници от Puma признават, че резултатът от въведената смяна се е усетил неотложно - най-много при ускоряването и опростяването на процесите за взимане на решения. Същата тактика ползва и при adidas.

Гулден има вяра, че продуктите на Adidas в никакъв случай не са преставали да бъдат положителни - просто тромавият мениджмънт е спирал техния капацитет.

Като начало, той отстранява консултантите, които той упреква за някои от неверните решения - неправилни стъпки, които нямаше да бъдат позволени от хора, разбиращи промишлеността на спортните артикули.

Той връща марката и към спортове като крикет и ръгби, подценявани до тогава поради преценката за липса на световен интерес към тях. Благодарение на този ход компанията съумява да продаде 600 000 фланелки в Индия за три месеца, откакто поддържа националния тим за Световната купа по крикет през 2023 година

Гулден наследява казуса с непродадените маратонки Yeezy за над 1 милиарда $. adidas реши да приключи партньорството си с Кание Уест след неговите антисемитски прояви през 2022 година и още тогава спря да продава продуктите от линията.

В последна сметка Гулден взема решение да пусне оставащите наличия на пазара - само че да подари част от приходите на благотворителни организации за битка с расизма. За половин година това докара до подтик на приходите от 350 млн. евро.

Според него партньорството с Yeezy е " едно от най-хубавите неща, създавани в миналото " от спортна марка, без значение от проблемите към Уест.

аdidas желае да работи с други известни персони за " създаване на дребни Yeezies ", които биха могли да оказват помощ за запълване на празнината, споделя още той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР