Когато бил малък, Томас Едисон се върнал вкъщи с бележка

...
Когато бил малък, Томас Едисон се върнал вкъщи с бележка
Коментари Харесай

Умните обичат да учат, но не и надарените

Когато бил дребен, Томас Едисон се върнал у дома с записка до майка си от учителя, който твърдял, че синът ѝ няма огромни благоприятни условия. Едисън несъмнено не бил малоумен, той бил в действителност надарено дете.

Един от учителите на Алберт Айнщайн един път декларирал, че той е „ затворен и постоянно потънал в своите глупави фантазии. “ Може би тъкмо тогава дребният Айнщайн е развивал своите умствени качества, с помощта на които се е трансформирал в най-големия физик в историята. Какво, по дяволите, не е било наред с учителите по това време?

Умствените качества е доста мъчно да бъдат измерени – това не трябва да се не помни.

Националната асоциация за надарени деца в Съединени американски щати (NAGC) дефинира талантливостта като „ дарба... доста над естествената за възрастта на детето. ” То може да бъде надарено в една или повече области, в това число:

- Художествена

- Креативна

- Интелектуална (IQ)

- Лидерска

- Академична: eзици, математика или науки

“Талантливите деца знаят 60% от стратегиите в детските градини още в първия ден от заниманията “ , твърди асоциацията.

8 вида разсъдък

Най-вероятно има доста повече видове разсъдък, от показаните по-долу.  Професор Хауърд Гартнър от Университета в Харвард извежда доктрина на множествения разсъдък, включващ 8 аспекта:

1. Телесно-кинестетична просветеност: физическите качества, подвижността, координацията на придвижванията, контролът над тях, умеенето за боравене с предмети. 

2. Вътрешноличностна: вътрешните качества, самоосъзнатостта или разбор на личните убеждения, страсти, цели и мотивации.

3. Междуличностна: взаимоотношението с близките и разбирането им – вербално и невербално другарство, схватливост на непознатите настроения и характер.

4. Логико-математическа: умеене за прозрение в нереални и комплицирани хрумвания, дедуктивно мислене, работа с цифри, установяване на модели.

5. Музикално-ритмична: умеенето да разграничаваме височината на звука, ритъма и тоналността, придвижванията в такт с музиката, основаването, научаването и възпроизвеждането на музика.

6. Натуралистична: връзката с околната среда; развъждане на естествени артикули (плодове и зеленчуци); естествени умения за оцеляване; знания за животни, растения и други

7. Вербално-лингвистична: схващане и потребление на езика, говорни и писмени навици; изменение на ритъма, силата и интонацията; памет за лица и фини елементи.

8. Визуално-пространствена: разбиране на картини и изображения, пространствено насочване, визуализация на обектите.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР