Когато банките започнаха да се разпадат, реакцията при облигациите беше

...
Когато банките започнаха да се разпадат, реакцията при облигациите беше
Коментари Харесай

Облигациите: предвестник ли са на дълбока криза

Когато банките започнаха да се разпадат, реакцията при облигациите беше безапелационна. Доходността на двугодишните държавни облигации се намали с процентен пункт за три дни през март, най-вече от 1982 година насам. За търговците, привикнали да третират сходни сигнали като неприкосновени, посланието беше явно.

Отминаха дните, когато инфлацията беше главната им опасност. Цените демонстрираха, че напрежението във финансовата система направи рецесията неизбежна.

Или го направиха? Три седмици по-късно няма да спрат да се въртят въпроси за това какво да вършим с неустойчивостта на закрепения приход, която макар цялата си жестокост остава най-вече отсъстваща при акциите и заемите.

Обясняването на разделянето се трансформира в фикс идея на Уолстрийт - неотложна, като се има поради въздействието на държавните облигации върху моделите, предопределени да предскажат бъдещето на инфлацията и политиката на Федералния запас. Едно от терзанията е дали неща, които нямат нищо общо с стопанската система - по-конкретно мечи позиции измежду спекулантите - са трансформирали огромния спад в доходността във подправена паника за криза?

" Всеки ден, в който няма банкова рецесия, е още един ден, който демонстрира, че настоящето ценообразуване няма смисъл, само че това ще отнеме известно време ", сподели Боб Елиът, основен капиталов шеф на Unlimited Funds, който е работил за Bridgewater Associates в продължение на 13 години.

Както нормално на пазарите, дебатът надалеч не е завършил и спадът в доходността може да се окаже това, което нормално е: тъмен сигнал за бъдещето на стопанската система. Докато сега са оазиси на мира, самите акции надалеч не звучат изцяло ясно. Техните огромни спадове предходната година и доминирането на мега-големите софтуерни акции на върха на класацията за 2023 година могат да се преглеждат като предвестници на проблеми. Подобни проблеми съществуват в корпоративния заем.

Все отново разликата в пазарните реакции към събитията от март продължава да граничи с историческото. Фондовият пазар, нормално сцена за спекуланти, чието разбиране за смисъла на огромната картина може да е едва, пое с относителна лекост рухването на Silicon Valley Bank и последвалите заразни страхове. При заемите, сините чипове и високодоходните спредове в никакъв случай не са достигали по-големи равнища, от тези следени предходната есен.

Междувременно ежедневните съмнения в доходността на двугодишните държавни облигации избухнаха предишния месец до най-големите от 40 години. Индексът ICE BofA MOVE, който наблюдава предстоящите съмнения в държавните облигации, измерени посредством едномесечни варианти, се изкачи в средата на март до най-високата си стойност от 2008 година насам, отваряйки най-голямата разлика сред волатилността на акциите и облигациите от 15 години.

Дори откакто нещата се успокоиха малко, индикаторът остава повече от два пъти по отношение на междинния за последното десетилетие.

В естествени времена толкоз мощно преоценяване би било един от най-силните сигнали, които пазарите могат да изпратят, че рецесията е наоколо. В момента тълкуването е по-малко явно, съгласно Джордж Пъркс от Bespoke Investment Group.

" Пазарът на държавни облигации не търгува всеки миг в чист режим на боязън, само че това не значи, че това, което сега е в цената, е някакъв тип оракулски сигнал, " Ето по какъв начин да мислим за това ", сподели Пъркс, шеф на компанията световен макро пълководец. " Тарифите са прекомерно ниски. Не сме виждали признаци на по-широко метастазиране на кредитните пазари, в по-широкия банков бранш, на историята с приключването на депозити, с изключение на няколко районни банки. "

Фразирано по друг метод: " Пазарът на облигации е полудял ", споделя Доминик Двор-Фреко, старши пазарен пълководец в изследователската компания Macro Hive Ltd., който преди този момент е работил в пазарната група на Фед в Ню Йорк.

" Веднъж съм на страната на финансовите пазари. Не виждам да идва криза. "
 Доходността на държавните облигации по света пада поради рецесията с двете банкрутирали банки в Съединени американски щати
Доходността на държавните облигации по света пада поради рецесията с двете банкрутирали банки в Съединени американски щати

Властите в Съединени американски щати към този момент взимат ограничения за справяне със обстановката, само че акциите на доста банки през вчерашния ден паднаха доста

Всяко съмнение, че борсовите спортисти са се справили по-добре със събитията от последния месец, ще класира групата с закрепен приход, от дълго време считана за по-умните пари измежду класовете активи. Но данните за позициониране поддържат изгледа.

Хедж фондовете за акции прекараха девет седмици преди гърмежа на SVB в понижаване на банковите акции и, като цяло, дългата експозиция измежду мениджърите на активи беше покрай най-ниското равнище от десетилетие след ударите от предходната година.

Междувременно настройката на пазара на държавни облигации от 24 трилиона $ при започване на март остави търговците на облигации уязвими. Моделите на Citigroup Inc. и данните на Комисията за търговия със стокови фючърси демонстрират, че залозите против двугодишни държавни облигации са се повишили до рекордни равнища преди неочаквания колапс на Silicon Valley Bank, разбивайки хедж фондовете и спекулантите, до момента в който пазарите фрапантно прекалибрираха упованията на Фед.

Разбира се, след по-малко от месец от банкрута на три банки и спонсорираното от държавното управление избавяне на четвърта в Европа, е прекомерно рано за оптимизъм, макар че министърът на финансите Джанет Йелън споделя, че системата демонстрира признаци на стабилизиране. Харли Басман, някогашният ръководещ шеф на Merrill, който сътвори показателя MOVE през 1994 година, сподели, че не е извънредно VIX - бенчмаркът за волатилност на акциите - и MOVE да дават разнообразни сигнали, само че историята демонстрира, че това не е трайно.

" Въпрос на време е VIX да се вдигне ", сподели Басман, който е ръководещ сътрудник в Simplify Asset Management Inc. " През последните тридесет години видяхме огромна корелация сред формата на кривата на рентабилност, кредитните спредове и подразбираща се волатилност - имам поради всички ограничения за волатилност, в това число VIX и MOVE. Целият пакет от индикатори за риска са доста свързани в дълготраен проект. "

Покриването на къси позиции в облигации стана по-болезнено от обтегнатите условия на търговия. След утежняване в продължение на месеци, така и така слабата ликвидност се утежни на пазара на облигации на фона на хаоса. Насилието даже провокира рядко прекъсване на търговията в основен ъгъл на лихвения пазар, защото неустойчивостта набъбна, изостряйки съмненията в цените.

" Пазарът е извънредно неликвиден. Това, за което ми припомня, е неликвидността през 2008-09 година на пазарите на облигации. Подобно е. Не можете да си позволите да останете в неприятна позиция, " сподели Винеер Бансали, създател на LongTail Alpha LLC и някогашен началник на анализите за ръководство на портфолио в Pacific Investment Management Co. Можете да влезете, само че не можете да излезете. Така че бъдете доста деликатни. "

Тази експедитивност за излизане остави зейнала диря в класациите, даже когато волатилността понижа. Въпреки че през последните дни се завърна сходство на обикновено ценово придвижване, доходността на двугодишните държавни облигации е с повече от цялостен процентен пункт по-ниска от тази, в която навлязоха през март. Доходността към момента отслабва покрай равнищата, достигнати след срутва на SVB, даже когато търговците на облигации облекчават най-драматичните цени за понижения на лихвените проценти от Фед.

Но след такова бурно приключване, въпросът става кои мениджъри са подготвени да се намесят и още веднъж да съкратят пазара на облигации. Всъщност вложителите се насочиха към противоположната страна на тази търговия: данните от Citi демонстрират, че спекулантите значително са покрили късите си с облигации от предния край, до момента в който позиционирането се е обърнато към възходяща територия на някои елементи от кривата.
 Съединени американски щати с рекорден приток на средства в краткосрочни облигации за първото тримесечие
Съединени американски щати с рекорден приток на средства в краткосрочни облигации за първото тримесечие

Участниците на финансовия пазар като цяло чакат намаляване на лихвите от Фед

Големите дислокации сред държавните облигации с акции и заем може да отнеме месеци, с цел да се излекуват, до момента в който макромениджърите " ближат раните си ", съгласно Елиът от Unlimited. Но защото загрижеността за здравето на банковата промишленост продължава да понижава, ще става все по-изкушаващо да се намесите.

" Макрофондовете, които бяха позиционирани за по-високо за по-дълго, е малко евентуално да стартират да се връщат назад, без значение от ценообразуването. Те просто бяха изгорени от това ", споделя още Елиът.

" Хората, които преди този момент са имали къси две години, ще са нужни поредност от данни, с цел да станат задоволително уверени, с цел да стартират да продават тези позиции още веднъж. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР