Кога можем да повярваме на информация, разпространена в социалните мрежи?

...
Кога можем да повярваме на информация, разпространена в социалните мрежи?
Коментари Харесай

bTV показва „Новините отвътре“ в специална видео поредица на btvnovinite.bg

Кога можем да повярваме на информация, публикувана в обществените мрежи? Как да разграничим журналистическото следствие от поръчковия материал? Какво е значимо и какво е просто любопитно? Кои източници на информация са достоверни? Как да се опазим от лъжата, примесена с истина? Каква информация се крие в мълчанието на събеседника по даден въпрос? Как да разпознаваем журналистическия разбор от пристрастното мнение?

Това са единствено част от въпросите, на които ще отговорят водещите, репортерите, операторите и продуцентите на новините и настоящите излъчвания на bTV в специфичния онлайн план „ Новините от вътрешната страна “, който започва на btvnovinite.bg във връзка 18-ия рожден ден на bTV Новините.

Целта на поредицата от къси видеоматериали е да помогне на феновете и онлайн потребителите да разпознават по-лесно истината в днешната осведомителна среда, повлияна от подправените вести и наличието в обществените мрежи.

„ Заради взрива на обществените мрежи пътят към истината стана доста по-труден и дълъг, в сравнение с пътят към лъжата. Все по-често с думата „ публицистика “ се асоциира наличие, което няма нищо общо с правилата на специалността. Как се осведомяваме постоянно ще бъде персонална отговорност на всеки от нас, само че с плана „ Новините от вътрешната страна “ желаеме да помогнем на необятната аудитория да се ориентира по-добре в новинарския поток и по-лесно да намира истината. Вярвам, че качествената публицистика става все по-важна за здравето на обществото, тъй като информацията, въз основата на която взимаме решения всеки ден, има директно отношение към качеството на живота ни “, разяснява Венелин Петков, шеф „ Новини, настоящи излъчвания и спорт “ на bTV.

От през днешния ден, 26 ноември, един път на всеки две седмици в понеделник публицистите от bTV ще напомнят главните правила на специалността през призмата на личния си опит, провокации и съответни образци.

Темите на „ Новините от вътрешната страна “ ще обзет публицистиката, проверяващата публицистика, отразяването на престъпни вести, положителни вести, интернационалните вести, произшествия, обществени тематики, изключителни събития и доста други. Цел на поредицата е да бъде и в помощ на потребителите, когато си основават критерии, по които да сортират, проучват и употребяват източниците на информация. Освен на необятната аудитория, видеата могат да бъдат потребни и на идващото потомство български публицисти.

„ Новините от вътрешната страна “ стартира с взор към седмичното настоящо предаване, като своя път към истината ще разкрият Светослав Иванов и част от екипа на „ 120 минути “.
Обзорното настоящо предаване от вътрешната страна „ Новините от вътрешната страна “ стартира с взор към седмичното настоящо предаване
Продуценти на поредицата са Полина Ботева, Константин Караджов и основният редактор на bTV Новините Гена Трайкова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР