Кога да се ваксинираме, ако сме преболедували ? Лични лекари

...
Кога да се ваксинираме, ако сме преболедували ? Лични лекари
Коментари Харесай

Кога да се ваксинираме, ако сме преболедували COVID-19?

Кога да се имунизираме, в случай че сме преболедували? Лични лекари поучават пациентите си да изчакат, а съгласно имунолози, подобен интервал на изчакване няма, предава БТВ.

В края на март Марио се разболява от двустранна бронхопневмония, само че не си прави тест. Чак по-късно с тест за антитела той схваща, че се е срещнал с ковид. „ Защо хора като нас се дискриминират и не можем както тези, които са си били имунизациите с една или две игли, имат съответния документ, могат да пътуват свободно, а ние не можем “, пита Марио Дюлгеров.
 Ваксината на BioNTech основава 10 пъти повече антитела от китайската Sinovac Ваксината на BioNTech основава 10 пъти повече антитела от китайската Sinovac
Хората, които са получили коронавирусната ваксина на BioNTech, са имали 10 пъти по-голямо количество антитела от тези, създавани от...

По думите на доктор Адриан Лалков, в случай че пациентът е без спомагателни болести, би следвало да изчака за имунизация. „ Изчакването е избран интервал от време, да кажем някакви 40 дни жестоко, приказвам ориентировъчно, след което би следвало да бъдат изследвани още веднъж антитела и според от новия резултат още веднъж преценка на случая “, сподели доктор Адриан Лалков, общопрактикуващ доктор.

Според клиничния имунолог доктор Великова обаче броят антитела няма връзка. „ Няма най-малък интервал след преболедуване, в който да се извърши имунизация. Реално би трябвало индивидът да е излекуван и да се усеща добре “, изясни доктор Цветелина Великова, експерт по клинична имунология.

От Министерството на здравеопазването изясняват, че количеството на антителата не е противопоказание за имунизация против COVID-19, нито пък има такова ограничаване. Освен това има рекомендация на СЗО, както и на българските здравни управляващи преболедувалите от COVID-19 също да се имунизират с цялостна имунизационна скица. Желателно е това да стане 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. В науката няма дефиниран титър на антитела, който се приема за протективен. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР