Кога да се ваксинираме, ако сме преболедували COVID-19? Лични лекари

...
Кога да се ваксинираме, ако сме преболедували COVID-19? Лични лекари
Коментари Харесай

Кога да се ваксинираме, ако сме преболедували COVID-19?

Кога да се имунизираме, в случай че сме преболедували COVID-19? Лични лекари поучават пациентите си да изчакат, а съгласно имунолози, подобен интервал на изчакване няма.

В края на март Марио се разболява от двустранна бронхопневмония, само че не си прави тест. Чак по-късно с тест за антитела той схваща, че се е срещнал с ковид.

„ Защо хора като нас се дискриминират и не можем както тези, които са си били имунизациите с една или две игли, имат съответния документ, могат да пътуват свободно, а ние не можем “, пита Марио Дюлгеров.

По думите на доктор Адриан Лалков, в случай че пациентът е без спомагателни болести, би следвало да изчака за имунизация.

„ Изчакването е избран интервал от време, да кажем някакви 40 дни жестоко, приказвам ориентировъчно, след което би следвало да бъдат изследвани още веднъж антитела и според от новия резултат още веднъж преценка на случая “, сподели доктор Адриан Лалков, общопрактикуващ доктор.

Според клиничния имунолог доктор Великова обаче броят антитела няма връзка.

„ Няма най-малък интервал след преболедуване, в който да се извърши имунизация. Реално би трябвало индивидът да е излекуван и да се усеща добре “, изясни доктор Цветелина Великова, експерт по клинична имунология.

От Министерството на здравеопазването изясняват, че количеството на антителата не е противопоказание за имунизация против COVID-19, нито пък има такова ограничаване.

Освен това има рекомендация на СЗО, както и на българските здравни управляващи преболедувалите от COVID-19 също да се имунизират с цялостна имунизационна скица. Желателно е това да стане 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Обръщаме внимание, че в науката няма дефиниран титър на антитела, който се приема за протективен.

И по този начин, следвайки съвета на лекари да изчака за имунизация, Марио ще си заплати за тест през август, с цел да отиде на отмора в мечтаната дестинация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР