Кофи с кръв, игли под ноктите, палки и метални тръби.

...
Кофи с кръв, игли под ноктите, палки и метални тръби.
Коментари Харесай

90 дни в руски плен: разтърсващият разказ на 16-годишния Владислав


Кофи с кръв, игли под ноктите, палки и железни тръби. В главата му още ехтят писъците на измъчваните. 16-годишният Владислав е бил 90 дни в съветски плен. Това е неговият разтърсващ роман за претърпяното през тези месеци.

Едно на пръв взор най-обикновено видео демонстрира края на ужаса на едно момче: на пуста улица някъде в Югоизточна от автомобил слиза мъж с риза и защитна жилетка. Друг автомобил се доближава, стопира, вратата се отваря и от нея излиза неясно момче с очила и тъмна коса. Името му е Владислав Буряк, а мъжът с защитната жилетка е татко му Олег.

90 дни в плен на съветската войска

Тийнейджърът е прекарал 90 дни в съветски плен. " Бях асистент в кухнята и трябваше да трия подовете в цялата постройка. Включително подовете на килиите за изтезания - трябваше да разчиствам и там ", споделя момчето.

В началото на април Владислав направил опит да избяга от Мелитопол. Малко след началото на войната градът към този момент бил под съветски надзор. Ресторантите, супермаркетите и аптеките затворили порти, храната и медикаментите не достигали, а по улиците бродели мародери, описват избягалите от там.

Владислав потеглил на север към своя татко, който се намира в Запорожие, където управлява регионалната администрация. Вероятно това е и повода за неговото задържане, допуска татко му. " Той е скъп пленник. избран човек. Докато въпросът за този човек се изясняваше, те не допираха Влад ", споделя бащата Олег.
Редакцията предлага
Разпити и мъчения часове наред

16-годишното момче било пощадено от Владислав споделя, че и даже успявал за малко да приказва с други пленници. В разпитите постоянно ставало дума за оръжия и скривалища. Мъжете, които отказвали да приказват, били измъчвани грубо. " Влизам в стаята. Мъж е окачен с тел за тавана. Под него кръв, до него кофа, цялостна с кръв, а вдясно съветски боец умерено записва показания, като че ли нищо не се е случило ", спомня си Владислав.

Пленниците били подлагани на разпити и мъчения часове наред всеки ден, споделя още той. Не е ясно какъв брой хора в окупираните от Русия територии са станали жертва на сходни издевателства. Но Владислав Буряк споделя, че единствено по време на престоя му в полицейския сектор над 100 арестувани били ритани, бити с палки и железни тръби и подлагани на електрошок. " Имат специфичен апарат, с който настройват електрическите удари. Свързват го с проводници, пъхат под ноктите нещо като игли за шиене и включват електричеството ", добавя той.

Твърденията на Владислав Буряк няма по какъв начин да бъдат доказани от самостоятелни източници, само че се припокриват с разказите на други някогашни пленници и с данните на неправителствени организации.

" Няма по какъв начин да се предпазиш "

От " Хюман Райтс Уоч " знаят за случаи, в които украинци са били измъчвани до гибел. 415 цивилни жители са били отвлечени от съветски бойци в окупираните елементи на Запорожка област, оповестява локалната администрация. " Няма по какъв начин да се предпазиш ", споделя Юлия Горбунова от " Хюман Райтс Уоч ". " Задържанията се правят случайно в супермаркетите. Не нарушаваш полицейския час, не участваш в митинги, не си част от доброволческите отряди - и все пак може да станеш цел ", коментира тя.

16-годишният Владислав имал шанс. След три месеца той бил сменен - след продължителни договаряния, тъй като нормално единствено бойци се разменят за бойци. Сега момчето е при татко си. Но в главата му още ехтят писъците на измъчваните.

*****

Вижте и това видео:
" Те изнасилиха и убиха щерка ни. Мразим съветския свят. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР