, което след потвърждение от Министерския съвет би позволило да

...
, което след потвърждение от Министерския съвет би позволило да
Коментари Харесай

Решението на парламента за сваляне на ветото над Северна Македония по пътя ѝ към ЕС -

, което след удостоверение от Министерския съвет би разрешило да се постави началото на договарянията ѝ за присъединение към Европейския съюз.

Одобреният план за решение е с вносител Христо Иванов - съпредседател на " Демократична България ".

Пълният му текст гласи:

РЕШЕНИЕ

на Четиридесет и седмото Народно заседание на Република България по отношение на разширението на Европейския съюз и процеса на договаряния на Република Северна Македония

Народното събрание на съображение член 86 от Конституцията на Република България

РЕШИ:

I. Потвърждава изискванията, при които Република България може да поддържа която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония, а точно:

1. Ефективно осъществяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година и Протоколите от съвещанията на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от този контракт.

2. Гарантиране на правата на българите в Република Северна Македония, в това число посредством тяхното регистриране, наедно с другите нации, в Конституцията на Република Северна Македония.

3. Наличие на европейски гаранции по осъществяване на изискванията по т. 1 и 2.

II. За тази цел:

Правителството на Република България да утвърди препоръчаните от актуалното Председателство на Съвета на Европейския съюз план на Преговорна рамка и на Заключения на Съвета при осъществяване на следните условия:

– прецизиране на текста на плана на Заключенията на Съвета, тъй че да подсигурява вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония в наредбите, в които са упоменати другите нации и на равна основа с тези народи;

– възстановяване на препоръчаните план на Преговорна рамка и план на Заключения на Съвета за по-ясно отразяване на събитието, че нищо в процеса на присъединение на Република Северна Македония в Европейския съюз не може да бъде тълкувано като самопризнание от Република България на съществуването на „ македонски език “;

– гаранции, че добросъседството остава водоравен аршин в границите на целия развой на присъединение на Република Северна Македония към Европейския съюз, за чието осъществяване Европейската комисия да осведоми Съвета преди всяка Междуправителствена конференция;

– включването на препоръка към Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година и Протоколите от съвещанията на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 по този контракт в Преговорната рамка по отношение на одобряването от Съвета на Европейския съюз на общите позиции за Междуправителствените конференции Европейски съюз – Република Северна Македония.

На тази основа и единствено при осъществяването на тези условия Четиридесет и седмото Народно заседание на Република България ще чака от Министерския съвет да утвърди плана на Преговорна рамка по едно и също време или след сключване на Протокола от второ съвещание на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие.

Решението е признато от 47-ото Народно заседание на 24 юни 2022 година и е подпечатано с формалния щемпел на Народното събрание.

 Първоначално импортираният от комисия текст, който претърпя публицистични промени в пленарна зала:



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР