Коензим Q10 е активно вещество, присъстващо в диетата, необходимо за

...
Коензим Q10 е активно вещество, присъстващо в диетата, необходимо за
Коментари Харесай

Коензим Q10 – Действие и приложение

Коензим Q10 е интензивно вещество, присъстващо в диетата, належащо за поддържане на доста ежедневни функционалности на тялото. Нещо повече, той се изисква от всяка клетка в тялото.

Това вещество се употребява от десетилетия като антиоксидантна хранителна добавка, която предотвратява стареенето и подкрепя лекуването на доста болести и неразположения. Нека се срещнем с най-важните му свойства и методите за потреблението му.

Към днешна дата най-проучваният и най-често срещан резултат на коензим Q10 е неговият резултат върху отбраната на сърцето и кръвоносните съдове против оксидативен стрес, именуван още увреждане от свободните радикали. ( 1 )Много хора се обръщат към добавка CoQ10, с цел да поддържат цялостното си здраве, в това число, само че освен попречване на:

  • високо кръвно налягане
  • нарушавания на сърдечния темп
  • атеросклероза
  • заболяване на коронарната артерия
  • застойна сърдечна непълнота

Проучванията демонстрират, че за пациенти с огромно многообразие от здравословни проблеми, като рак на гърдата, диабет, както и вирусни инфекции и даже неплодородие, добавката на CoQ10 може да бъде от огромна изгода. Действа както против признаците, по този начин и стопира развиването на затрудненията. По-долу ще представим най-важните свойства и приложения на това неповторимо хранително вещество.

Какво е коензим Q10

Коензим Q10 е главно хранително вещество, което работи като натурален антиоксидант в тялото. ( 2 )В дейната си форма той се назовава убихинон. Коензим Q10 се синтезира естествено в тялото и се употребява за значими функционалности. Те включват създаване на кафези, превозване на електрони и контролиране на равнищата на кръвното налягане.

Защо убихинонът не се смята за витамин? Причината е доста елементарна. Всички животни и хора могат да създават CoQ10 в телата си сами, без поддръжката на диета. Понякога обаче количеството му може да не е задоволително.

Как работи CoQ10

За да поддържат задоволително сила за всички функционалности в тялото, митохондриите в клетките употребяват мазнини и други хранителни субстанции и по-късно ги трансформират в сила. Този развой на превръщане изисква съществуването на CoQ10.

Коензим Q10 е нужен освен за производството на сила. Необходим е и за отбрана на клетките от увреждане, породено от свободните радикали.
Това съединяване оказва помощ на други ензими да усвояват вярно храната.

Коензим Q10 може да съществува в три степени на окисление. Способността да приема и отдава електрони в избрани форми е от значително значение за неговите биохимични функционалности, които отстраняват свободните радикали.
Като мощен антиоксидант, това съединяване има способността да покачва усвояването на други съществени хранителни субстанции. Доказано е, че оказва помощ при резултатите на витамин С и витамин Е. Това вещество в допълнение ускорява действието на витамините и антиоксидантите, които извършват разнообразни функционалности в организма.

Въпреки че тялото единствено създава коензим Q10, количеството му понижава с възрастта. Процесът на стареене е обвързван с понижаване на производството на това вещество и това е моментът, в който клетките имат най-голяма потребност от него. Това значи, че съвсем всеки може да употребява тази значима за здравето субстанция. Това се отнася както за естествената консумация като част от ежедневната диета, по този начин и за висококачествените добавки.

Кой би трябвало да употребява Коензим Q10

Според проучване, извършено от Oregon State University, естественият синтез на коензим Q10, както и потреблението му в ежедневните храни, обезпечават задоволително количество от това съединяване при здрави хора. Въпреки това, както е обяснено нагоре, тялото създава по-малко CoQ10 с придвижване на възрастта заради процеса на стареене.

С възрастта естествената дарба за преобразяване на коензим Q10 в неговата дейна форма понижава, от време на време наричано понижаване на убихинона в тялото вследствие на процеса на стареене. Този спад е най-изразен при хора над 40 години, изключително в случай че одобряват статини. Също по този начин е открито, че хората, страдащи от рак, диабет и застойна сърдечна непълнота, имат понижени плазмени равнища на коензим Q10.

Поради тази причина се предлага използването на артикули с коензим Q10 при хора със сърдечни болести. Това включва основно хора:

  • с анамнеза за инфаркт или анемия
  • с висок холестерол, изключително тези, приемащи статини
  • с високо кръвно налягане
  • артериосклероза
  • инфектиране на сливиците

В допълнение към подпомагането на работата на сърдечно-съдовата система, е прието, че коензим Q10 може да обезпечи следните изгоди:

  • оказва помощ за понижаване на умората и също по този начин покачва издръжливостта;
  • стабилизира равнището на кръвната захар;
  • защищава от свободни радикали и типични признаци на стареене, в това число загуба на мускули и кожни промени,
  • покачва силата на антиоксидантите, в това число витамините С и Е,
    намалява мускулната дистрофия;
  • подкрепя поддържането на здравето на венците;
  • подкрепя лекуването на когнитивни разстройства, зараждащи и при заболяването на Паркинсон и заболяването на Алцхаймер;
  • усъвършенства метаболизма при пациенти с наследствени митохондриални болести,
  • може да е в положение да помогне при други положения, като рак, хормонални нарушавания, както и вирусни инфекции и диабет.

Най-важните изгоди от коензим Q10

Несъмнено Q10 има много изгоди за здравето и положителния тип на кожата, само че дано прегледам някои от най-важните.

1. Използването на коензим Q10 понижава вредите, породени от свободните радикали

Оксидативните увреждания на клетъчните структури, породени от свободните радикали, са от огромно значение за понижаване и нарушение на доста жизненоважни функционалности на организма. Те са натурален източник на ускорение на процеса на стареене и предизвикват голям брой болести. Коензим Q10 като мастноразтворим антиоксидант е приет за сътрудник, който инхибира липидната пероксидация. Този развой поражда, когато клетъчната мембрана и липопротеините с ниска компактност са изложени на окислителни условия, които се основават от тласъци отвън тялото.

Всъщност, когато LDL се окислява, убихинонът е един от първите антиоксиданти, които тялото употребява, с цел да противодейства на нежеланите резултати. В митохондриите е открито, че пази протеиновите и ДНК мембраните от окислително увреждане, което съпровожда липидната пероксидация. Липсата на такава отбрана може директно да повлияе на развиването на съвсем всички болести, свързани с възрастта, в това число сърдечни болести, рак, диабет и други сходни.

2. Коензим Q10 обезпечава поддържането на естествената сила

Коензим Q10 играе значима роля в митохондриалния синтез на АТФ, който главно се състои в трансформиране на евентуална сила от храната, основно въглехидрати и мазнини. Получената сила се употребява от клетките в тялото. Този развой на превръщане изисква съществуването на CoQ 10 във вътрешната митохондриална мембрана. Една от неговите функционалности е да употребява електрони по време на метаболизма на мастни киселини и глюкоза. Процесът на произвеждане на АТФ има доста преимущества, в това число опазване на мускулната маса за контролиране на апетита и поддържане на здравословно телесно тегло.

3. Коензим Q 10 усъвършенства здравето на сърцето и компенсира резултатите на статините

Експертите считат, че са нужни спомагателни следващи проучвания, които недвусмислено да потвърдят сходен резултат. Коензим Q10 има мощен капацитет за попречване и лекуване на сърдечни болести посредством възстановяване на клетъчната биоенергетика в тялото. ( 3 ) Действа като натурален антиоксидант и по този метод покачва способността за хващане на свободните радикали. Публикувани през 2015 година в Frontiers in Bioscience, резултатите от проучване демонстрират, че минусите на CoQ10 са резултат от някакъв тип разновидност, както и митохондриални болести, оксидативен стрес, както и стрес и канцерогенни процеси, както и вторично лекуване със статини.

Известно е, че добавката с коензим Q10 наподобява потребна при хора, които одобряват статини, защото понижава вероятните странични резултати, които се появяват много постоянно. Статините се употребяват за понижаване на ензима в черния дроб, като по този метод понижават производството на холестерол и също по този начин понижават естественото произвеждане на CoQ10. Сега се приема, че CoQ10 може да взаимодейства с медикаменти за намаление на липидите, които инхибират интензивността на HMG-CoA редуктазата, сериозен ензим както в биосинтезата на холестерола, по този начин и в самия CoQ10. Поради това добавките с коензим Q10 са нужни за възобновяване на естествено и оптимално равнище на баланс и за противопоставяне на резултатите на статините.

4. Коензим Q10 оказва помощ за поддържане на оптимално равнище на pH

В клетките коензим Q10 оказва помощ за превозването на протеини през мембраната, както и за отделянето на някои храносмилателни ензими от останалите кафези. В резултат на това спомага за поддържане на оптимално равнище на рН в организма. Смята се, че заболяванията се развиват по-лесно в среда, която няма вярното равнище на рН, и по-специално в среда, която не е прекомерно кисела.

Различни изследвания демонстрират, че заради няколко аргументи, най-вероятно в това число способността да се поддържа обикновено рН, коензим Q10 може да усъвършенства цялостния имунитет на организма, както и да понижи риска от рак. От 60-те години на предишния век учените организират проучвания върху това съединяване, което също има за цел да ревизира неговите имунни функционалности.

5. Коензим Q10 забавя резултатите от стареенето

Синтезът на митохондриален АТФ е значима функционалност за поддържане на бърз метаболизъм, само че също и мускулна мощ, здрави кости, както и млада кожа и здрава съединителна тъкан. С възрастта равнището на коензим Q10 в кръвта понижава. Смята се, че това способства за понижен енергиен метаболизъм и може да докара до недъгавост на органи като черния дроб, скелетните мускули или сърцето.

При изследвания върху животни допълнението на диетата с коензим Q10 не покачва тяхната жизненост. Учените обаче считат, че може да забави увеличението на увреждането на ДНК, което се случва с възрастта и визира всички. Необходими са обаче спомагателни проучвания, с цел да се удостовери този резултат. Възможните изгоди от потреблението на коензим Q10 включват по-добра отбрана на кожата против стареене, понижаване на загубата на мускулна маса, както и по-добро положение на костите.

6. Използването на коензим Q10 ви разрешава да отбраните когнитивните функционалности

Забелязано е, че хората, страдащи от когнитивни разстройства, като заболяването на Паркинсон, постоянно усилват оксидативния стрес в избрана част от мозъка. Доказано е, че коензим Q10 компенсира намаляването на интензивността на митохондриалните електронни транспортни вериги, които засягат нервните канали и мозъчната функционалност. Проучванията демонстрират също, че хората, страдащи от когнитивни разстройства, са склонни да имат по-ниски равнища на коензим Q10 в кръвта.

Има няколко изследвания, изследващи резултатите на CoQ10 върху хора с заболяването на Паркинсон. Едно рандомизирано изследване включва 80 пациенти с ранен етап на болестта. Тя включваше оценка на успеваемостта на дневна доза от 300, 600, 1200 мг. Показано е, че добавките се понасят добре и са свързани с по-слаб когнитивен спад спрямо плацебо. За разлика от това, друго изследване сподели, че приемането на 360 мг дневно в продължение на четири седмици е от умерена изгода за тези, които страдат от заболяването на Паркинсон.

Някои източници сочат, че убихинонът подкрепя лекуването на доста съществени болести и неразположения, включително сърдечна непълнота, атеросклероза, пародонтит, диабет, болест на Алцхаймер, хипертония и някои мускулни болести.

Най-добрите естествени източници на коензим Q10

Убихинонът се съдържа естествено в доста от храните, които консумирате всекидневно. Най-богатите източници на това съединяване са месото, птиците и рибата. Вегетарианските варианти включват фасул и ядки и някои зеленчуци, както и яйца и млечни артикули.

  • говеждо, от крави, хранени с трева
  • скумрия, херинга, пъстърва, сардини
  • свободно отглеждани пилета
  • яйца от свободно отглеждани кокошки
  • сусам, шамфъстък
  • броколи, карфиол
  • портокали, ягоди

Понастоящем няма съответни рекомендации за допълнение с коензим Q10. Тъй като е мастноразтворим антиоксидант, би трябвало да се приема по този метод, с цел да се разреши усвояването му. Струва си да го консумирате с малко количество здравословни мазнини, тъкмо като витамин Е или витамин А. Въпреки че този коензим се съдържа в някои храни, това са дребни дози. Затова специалистите предлагат допълнение на това количество, изключително от възрастни хора и хора със сърдечни проблеми. В такива случаи обаче постоянно би трябвало да се консултирате с Вашия доктор, преди да започнете да приемате добавки.

Трябва да се означи, че като цяло минусите на CoQ10 не са необятно докладвани или изследвани. Следователно се пресмята, че междинният банкет за възрастни е единствено 25% от търсенето. Следователно, най-хубавият метод да получите задоволително коензим от храната е да спазвате разнообразна диета, която е богата на хранителни субстанции. Въпреки това, в случай че има риск от инфектиране или утежняване на здравето, коства си да увеличите дозата на одобряваната добавка.

Коензим Q10 в козметиката

Вероятно доста хора са попадали на козметика за грижа, съдържаща коензим Q10. Това се отнася на първо място за кремове за регенерация и отбрана на зряла и изтощена кожа. Много производители са решили да го употребяват, основно заради опцията да се предотврати загубата на хиалуронова киселина и по този метод да се забавят резултатите от стареенето.

Убихинонът подкрепя по-бързото разделяне на клетките, с помощта на което кожата може да се регенерира по-бързо. Освен това разрешава по-добра отбрана на колагена против раздробяване вследствие на нездравословното влияние на UVA лъчението. Козметиката със наличие на коензим Q10 прониква по-добре в роговия пласт и обезпечава по-ефективна грижа. След потреблението на тези типове артикули, кожата може да бъде по-добре подхранена, правейки я да наподобява по-млада и по-здрава.

Коензим Q10 в спорта

Някои проучвания демонстрират, че CoQ10 е отлична хранителна добавка за спортисти. Може да усили общата мощ на тялото, без значение от практикуваната дисциплинираност. Все по-често се предлага и на хора, занимаващи се с любителски спорт.

Ползите за спортистите произтичат от способността на убихинона да подкрепя процесите на преобразяване на храната в сила. Следователно ви разрешава да употребявате калориите, доставени с диетата, в по-голяма и по-ефективна степен.

Как да изберем и използваме добавки с CoQ10

Коензим Q10 се намира в доста дребни количества в питателните артикули. Ето за какво от време на време даже здравословното хранене може да не е задоволителен източник на това съединяване. Ето за какво в някои случаи си коства да приемате ежедневни хранителни добавки, които ще добавят дневната доза коензим Q10. Обикновено наличните в комерсиалната мрежа капсули се всмукват добре и улесняват абсорбцията в кръвта.

Дозировка на добавки с коензим Q10

Повечето производители на добавки показват доза от 30 до 100 mg дневно.
Повечето специалисти предлагат възрастни пациенти да одобряват дневна доза от към 200 mg.
Хората, приемащи статини или хората с наднормено тегло, би трябвало да усилят одобряваната доза, само че след консултация с доктор.

Търсене на добър артикул и цена

Цената на предлаганите на пазара добавки е доста друга и може да се съпостави в количеството на една доза.

Най-важният определящ фактор за качеството, който дефинира разликата във връзка с изгодите за здравето, е концентрацията на веществото в добавката. Пълнители или подобрители могат да бъдат открити в някои артикули за понижаване на действителната доза.

Струва си да потърсите артикул, който има съответните документи и се радва на положителни отзиви на здравната или фармакологичната общественост. Добавките, които обезпечават вярно дозиране и имат минимално количество консерванти или пълнители, също ще бъдат добър избор.

Препоръчителни защитни ограничения и вероятни нежелани реакции

Въпреки че коензим Q10 от години се смята за безвредна хранителна добавка, която от време на време се употребява в медицината, някои странични резултати могат да зародят вследствие на използването му:

  • Добавките с коензим Q10, употребявани със статини, могат да понижат антикоагулантната успеваемост на статините като варфарин и други медикаменти за намаление на холестерола (като статин HMG-CoA редуктазни инхибитори). Така че, в случай че приемате тези медикаменти, не забравяйте да говорите с Вашия доктор по отношение на нуждата от следене на лекуването Ви.
  • Някои от нежеланите реакции могат да бъдат: леко бодърствуване, както и нараснали чернодробни ензими, обрив, гадене или коремна болежка. Може също да се появят замаяност, сензитивност към светлина, нервност, главоболие, киселини и отмалялост.
  • В някои случаи спомагателните добавки с CoQ10 могат да намалят равнищата на кръвната захар, както и да понижат нужното количество инсулин. Ето за какво пациентите, които страдат от диабет и одобряват медикаменти за диабет, би трябвало непрекъснато да наблюдават приема на добавки с CoQ10. Препоръчва се и
  • здравна консултация.
    Бременните дами и кърмещите майки би трябвало да осведомят своя доктор за всички добавки, които одобряват, с цел да подсигуряват сигурността на себе си и на бебето си.

Преди да започнете да приемате добавка коензим Q10, постоянно четете листовката и знайте вярната доза. Най-добре е да започнете приема на добавката с по-ниска доза и последователно да я увеличавате. Страничните резултати могат да бъдат сведени до най-малко посредством делене на дневната доза на части от да вземем за пример 100 mg.

Коензим Q10 – резюме

Коензим Q10 е естествено вещество, което оказва помощ в битката с оксидативния стрес и предотвратява увреждането на тъканите.

Ползите от използването на коензим Q10 включват: възстановяване на здравето на сърцето, закъснение на резултатите от стареенето, отбрана на когнитивните функционалности, както и възстановяване на метаболитните функционалности на тялото.

Коензим Q10 се създава естествено от човешкото тяло. В дребни количества се съдържа в месото, рибата, както и в ядките и семената, както и в зеленчуците, плодовете и яйцата. Способността на тялото да го създава и употребява понижава с възрастта.

Допълнителната доза на добавката коензим Q10 варира сред 30 и 100 mg дневно. Лекарите в някои случаи предлагат банкет на 200 – 300 mg дневно в разграничени дози.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР