Кое причинява стареенето? Учените отдавна имат много отговори на този

...
Кое причинява стареенето? Учените отдавна имат много отговори на този
Коментари Харесай

Пробив: Учени откриха протеинa, който пази клетките ни от стареене

Кое предизвиква стареенето? Учените от дълго време имат доста отговори на този въпрос, само че откриването на нов протеин може да се окаже основен миг - освен за закъснение на остаряването, само че и за битка с заболявания като Алцхаймер и рак.

Изследователи в Осака откриха протеин, наименуван HKDC1, който играе основна роля в поддържането на два от най-важните органели в клетките ни - митохондриите и лизозомите. Повреждането и промените им са това, което води до стареене на клетката, а когато стане в целия организъм - и до гибел.

Митохондриите са така наречен енергийни централи на клетката. С времето обаче те се повреждат и би трябвало да бъдат унищожени от тялото, задача на протеините PINK1 и Parkin. HKDC1 спомага за този развой посредством влияние с различен протеин - TOM20.

Лизозомите поддържат чистотата на клетката - те гълтам боклуци, попаднали в нея. Повредят ли се, следствията са ясни и могат да се изразят в разнобразни заболявания или просто умиране на тъкани.

HKDC1 се оказва основен и за лизозомален ремонт - митохондриите и лизозомите контактуват между тях посредством протеини, наречени VDAC, а точно новооткрития HKDC1 реализира този контакт.

Какво значи това изобретение? Че към този момент сме доста по-наясно с метода, по който клетките контролират основните си органели. HKDC1 се задейства точно когато е налице митохондриален или лизозомален стрес и при по-млади организми това става сполучливо и води до почистване на остарели митохондрии и лизозоми.

Това не значи, че учените могат на следващия ден да изолират HKDC1 на хапче и по една таблетка дневно да удължи живота ни. Но е значима поредна стъпка към по-добро схващане на основни клетъчни процеси, което може да се трансформира в бъдеще в дейно лекуване на старостта, на Алцхаймер и даже на някои от най-тежките ракови болести.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР