- Кое е по-важно - попита Голямата панда - пътят

...
- Кое е по-важно - попита Голямата панда - пътят
Коментари Харесай

Книги, които да прочетете тази есен

 mymotto
- Кое е по-важно - попита Голямата панда - пътят или задачата?
- Компанията - отговори Малкия змей.

Това е откъс от една от книгите, която ще може да четете на български език при започване на ноември - " Голямата панда и Малкия змей " от Джеймс Норбъри. Книгите също са отлична компания. И есента е от подобаващите сезони за по-дълго четене. Затова " Дневник " предложения няколко от най-големите издателства да показват за читателите кои са заглавията, които са оповестени през последните дни или ще имат министър председатели през октомври и ноември и които те предлагат особено за вас. Представяме ви по три оферти от всяко от тях, като и визитките на книгите са от издателствата. (По българските издания на някои от книгите към момента се работи, по тази причина кориците са на оригиналните).

Препоръките на издателство " Изток - Запад ":

1. " Голямата панда и Малкия змей " на Джеймс Норбъри е красиво илюстрирано издание, което показва едно странствуване, въодушевено от будистката философия. Двамата другари пътуват дружно през годишните времена. Докато странстват измежду природата, те откриват вяра и ентусиазъм в заобикалящия ги свят, като си дават сметка, че и след най-мрачните дни отново ще настъпи пролет. През постоянно сменящите се сезони двамата другари се учат по какъв начин да живеят за момента, да се оправят с неувереността си и да преодоляват компликациите в живота.

Вдъхновен от философията на будизма, английският създател Джеймс Норбъри е въплътил в тези ексцентрични персонажи концепциите, които са му помагали и в най-тежките моменти. " Гардиън " написа за изданието " рисунките са очарователни като илюстрациите в " Мечо Пух ", а текстовете към тях имат дълбочината на антични пословици ".

 Книги, които да прочетете тази есен
© "Изток - Запад "
2. " Смущения в човешкото мислене. Noise " от Даниъл Канеман, Оливие Сибони, Кас Р. Сънстейн

Двама лекари в еднакъв град слагат разнообразни диагнози на едни и същи пациенти. Двама съдии в еднакъв съд дефинират радикално разнообразни присъди на хора, направили идентични закононарушения. Различни интервюиращи в една и съща компания вземат разнообразни решения за сходни претенденти за работа. Реакцията при недоволство на клиенти зависи напълно от това кой е вдигнал телефона. Сега си представете, че същите лекари, съдии, експерти по човешки запаси или чиновници по обслужване на клиенти вземат разнообразни решения според от това дали е заран или следобяд, дали е понеделник или сряда. Това са образци за разстройства: постигане до разнообразни изводи в идентични обстановки.

В " Смущения в човешкото мислене " Даниъл Канеман, Оливие Сибони и Кас Р. Сънстейн изваждат нескрито нездравословните последствия от разстройствата в най-различни области: медицина, право, стопански прогнози, криминология, правосъдни и стратегически решения, асортимент на фрагменти и други Където има обмисляне, има и разстройства. Въпреки това съвсем постоянно хората и организациите не осъзнават тяхното битие, което води до накриво мислене.

" Смущения в човешкото мислене " изяснява по какъв начин и за какво хората мислят неправилно и по какъв начин да не позволяват това.

 Книги, които да прочетете тази есен
© "Изток - Запад "
3. " Втората международна война " (том 1) от Антъни Бийвър
В безпощадния си роман, който наблюдава събитията от нахлуването на Хитлер в Полша на 1 септември 1939 година до успеха над Япония на 14 август 1945 година, Бийвър разказва спора в неговия световен обсег с присъединяване на всички огромни страни. Резултатът е зашеметяваща със своя драматизъм и изчерпателност история на най-кръвопролитните и трагични събития на XX век. Според " Уошингтън поуст " " книгата на Бийвър е най-авторитетната история. Това е Втората международна война, както Толстой би я описал - в огромното и в дребното ".

Препоръките на издателство " Сиела ":

 Книги, които да прочетете тази есен
© Сиела
1. " Родственици " от Ребека Раг Сайкс - слисващ справочник в света на хората или един по-особен вид хора. След откриването им преди повече от 160 години от неудачници на човешкото родословие неандерталците - тези далечни наши братовчеди - се трансформират в извънредно значима частица в еволюционната верига. Но кои в действителност са били те оттатък клишето за треперещите парцаливи фигури в ледената пустота? Археоложката и експерт по праистория Ребека Раг Сайкс употребява своя опит като откривател на палеолита, с цел да изложи нова визия за неандерталците и да ги " запознае " с нас в напълно непозната светлина - като любопитни и интелигентни познавачи на своя свят, механически изобретателни и способни да се приспособяват към разнообразни условия. И на първо място претърпели повече от 300 000 години и минали сполучливо през тежки климатични разтърсвания.

Много от чертите, които ни дефинират като Homo sapiens, са участвали и при неандерталците, а тяхната ДНК е част от нас и до през днешния ден. Те са били способни на обмисляне, съдействие, алтруизъм, занаятчийско майсторство, естетическо възприятие, въображение, може би даже предпочитание да прозрат оттатък гибелта.

В първокласното издание с твърди корици читателят ще открие съвременна известна просвета, съчетана с занимателен роман, който рисува обстоен портрет на нашите загадъчни родственици. И може би и на самите нас.

 Книги, които да прочетете тази есен
© Сиела
2. " Писатели и любовници " от Лили Кинг e разказ за писане, за влюбване, за обезсърчение, за неуспех след неуспеха, за живот и гибел (и мисълта за двете), само че най-много за онази неумираща фантазия да бъдеш себе си, да оцелееш в свят, който като че ли няма никаква потребност от това, което имаш да кажеш.

Кейси е 31-годишна мечтателка, работи като сервитьорка в ресторант, живее чартърен в пристройка, в която има място единствено за матрак, бюро, стол и котлон в банята. И разхожда кучето на разведения си наемодател в подмяна на по-нисък наем. Майка ѝ, нейният непосредствен човек, е умряла ненадейно, обичаният Люк е към този момент минало, а от 6 години Кейси не съумява да приключи романа си. Животът ѝ поема в по-различна посока, когато се среща съвсем по едно и също време с младия, забавен Сайлъс и с одобрения публицист Охйскар Колтън.

Лили Кинг написа леко, като че ли е на ролкови кънки и се усмихва на публиката, до момента в който жонглира с остри ножове.

 Книги, които да прочетете тази есен 3. " Стъкленият хотел " от Емили Сейнт Джон Мандел (прочула се по целия свят с антиутопията си " Станция Единайсет " ) е драма за другите способи, по които оцеляваме в този комплициран свят. Книгата е въодушевена от същинската история за най-големия лъжец в историята, Бърнард Мадоф, само че доста повече е изчерпателен портрет на алчността и виновността, любовта и илюзията, закононарушенията и наказванията, както и на безбройните способи, по които търсим смисъл в живота си. Или по които го губим.

Винсънт работи в първокласния хотел " Кайет ", петзвездно леговище на уединен остров. Една нощ ориста ѝ взема непредвиден поврат, който я среща с уважавания вложител Джонатан Алкайтис. Същата нощ някой оставя енигматична и злокобна опасност върху стъклената стена на лобито - " Защо не преглътнеш натрошено стъкло ". На острова, където богатите бягат от света, някой знае истината за Алкайтис. Знае, че високо над Манхатън, в своя палат от стъкло и бетон, доста над дребните фантазии за триумф на елементарните хора, Алкайтис гради огромна финансова пирамида.

Препоръките на издателство " Колибри ":

 Книги, които да прочетете тази есен
© Колибри
1. " Непознатата щерка " от Елена Феранте - Защо Леда ненадейно прекъсва почивката си?

Напуснала Неапол и към този момент преподавателка в университета във Флоренция, останала сама, откакто двете ѝ дъщери са отпътували при татко си в Канада, тя отива за няколко седмици на родния морски бряг, където се сближава с типичната потисната неаполитанка Нина и дъщеричката ѝ Елена. И непринудено открадва и скрива куклата на детето.

Защо? Замисляйки се над този собствен жест, Леда се връща в своето минало, напомня си времето, когато в устрема си към независимост е изоставила тригодишните си дъщери, размишлява над ролята си на брачна половинка и неосъщественото си майчинство.

По своя безподобен метод Елена Феранте рисува портрета на една модерна жена, предлагайки ни проницателен разбор на сложната и спорна женска орис.

 Книги, които да прочетете тази есен
© Колибри
2. " В гонене на светлината " от Оливър Стоун е вълнуващ взор от вътрешната страна към преломния за Холивуд интервал на 70-те и 80-те години.

Преди да се прочуе с " Взвод " в средата на 80-те години, Оливър Стоун е бил раняван във Виетнамската война, писал е с години сюжети, останали неосъществени, до момента в който си изкарва хляба с непрестижни работи в Манхатън.

Стоун, към този момент на 75, си напомня годините на креативно съзряване с всички триумфи и провали: подготовки с Ал Пачино за филм, който по този начин и не е заснет; потискащите демони на пристрастеността към кокаина; неуспеха на първите му два филма; рискованото му изследване на терен измежду наркокартелите в Маями за сюжета на " Белязания " и още много завладяващи истории.

 Книги, които да прочетете тази есен
© Колибри
3. " Соларис " от Станислав Лем е най-известният разказ на един от великите международни майстори на научната фантастика. Предлага истинска визия за непознаваемия непознат разсъдък, като дружно с това показва по неповторим и трогателен метод драмата на себепознанието и галактическите измерения на любовта.

Идеята за океана-мозък, заемащ повърхността на планетата Соларис и кадърен да придава веществен образ на човешките мемоари и мисли, не оставя равнодушни нито психолога Крис Келвин и сътрудниците му космонавти от галактическата станция, разказана в романа, нито милионите читатели на полския фантазьор. Нито известните режисьори Андрей Тарковски и Стивън Содърбърг, които екранизират творбата надлежно през 1972 и 2002 година

На стогодишнината от рождението на Станислав Лем " Колибри " предлага на почитателите на фантастиката нов, цялостен превод на издавания до момента цензуриран и скъсен вид на забележителния му шедьовър.

Препоръките на издателство " Обсидиан ":

 Книги, които да прочетете тази есен 1. " Музата на диктатора " от Найджъл Франдейл - Германия, средата на 30-те години на ХХ век. Лени Рифенщал е обичаната режисьорка на Адолф Хитлер.

Нейните филми би трябвало да популяризират мощта на Третия райх, само че и да дават отговор, най-малко съгласно нея, на високи естетически критерии. Задачата да снима на кинолента Олимпиадата в Берлин през 1936 година я предизвика да употребява революционни техники, които ще трансформират бъдещето на филмовата промишленост.

Участието в Олимпиадата може да донесе на младия англичанин Ким Нюландс славата и парите, които ще му оказват помощ да завоюва обичаното момиче. Той би трябвало да откри спонсор, с цел да може да тренира. Дори това да е пронацистка партия, която има потребност от рекламно лице.

В Берлин камерата на Лени Рифенщал улавя както неповторимите спортни достижения на спортисти като Джеси Оуенс, по този начин и доста персонални драми. Ким е дисквалифициран и разочарованието, изписано на красивото му лице, притегля вниманието ѝ. Между двамата припламва искра.

Докато инсталира " Олимпия ", Лени изхвърля стотици метри кинолента. Но резервира и скрива една част. Седемдесет години по-късно тя попада в ръцете на млада жена, обвързвана по непредвиден метод с героите в нея. Истината постоянно става ясно.

 Книги, които да прочетете тази есен
© Обсидиан
2 . " По-добре мъртви " от Лий и Андрю Чайлд - Джак Ричър в никакъв случай не бяга от проблемите. А на един запустял път в Аризона го чака доста сериозен проблем. В единственото дърво на километри разстояние се е забил джип и дамата вътре е захлупила лице върху кормилото. Мъртва? Не. В безмилостната горещина на пустинята нищо не е такова, каквото наподобява.

Няколко минути по-късно Ричър се насочва към близкия град - затънтено място, което е виждало и по-добри времена. До него седи Микаела Фентън, сътрудник на ФБР. Тя се пробва да открие своя брат близнак, който, наподобява, се е забъркал с рискови хора. Лидерът им е пуснал дълбоки корени в града и го ръководи от сенките. Ричър ще би трябвало да направи невъзможното, с цел да успее да се срещне с мистериозния Дендонкър. А да получи отговори ще му бъде даже още по-трудно. Защото хората в това враждебно място по-скоро биха умрели, в сравнение с да разкрият тайните си. Но изправи ли се Ричър против вас, по-добре да сте мъртви.

 Книги, които да прочетете тази есен
3. " Световна война К " от Санджай Гупта - основният медицински съветник на Си Ен Ен Санджай Гупта предлага наличен и аргументиран с доста обстоятелства отговор на най-големите въпроси за COVID-19: какво научихме за тази пандемия и по какъв начин можем да се подготвим или да предотвратим идната.

Приятно четене!

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР