Коалицията трябва да направи някакъв рестарт, смятат политолозите Андрей Райчев

...
Коалицията трябва да направи някакъв рестарт, смятат политолозите Андрей Райчев
Коментари Харесай

Политолози: Коалицията трябва да направи рестарт

Коалицията би трябвало да направи някакъв рестарт, считат политолозите Андрей Райчев и Даниел Смилов.

Снощи се състоя ексклузивен съвет, само че напрежението в обединението продължава поради избора на шеф на Българска народна банка. Кандидатът на „ Продължаваме промяната “ Андрей Гюров отдръпна кандидатурата си за Българска народна банка и по този начин претендент за поста остана единствено Любомир Каримански от „ ИТН “. Въпреки това от групировката на Кирил Петков още преди съвета обявиха, че няма да го поддържат.
"След това, в което затънаха, не могат да продължат по подобен метод. Парадоксът е, че са затънали в псевдо проблеми, а има задоволително неща, на които могат да стъпят, с цел да си дадат обозрим небосвод ", означи Даниел Смилов в „ Тази заран “ по bTV.
Според политолога Андрей Райчев за обединението може да се приказва в минало време, в случай че тя не предприеме специфични дейности за рестарт.

„ Този спор е инцидентен – можеше да няма избор на Българска народна банка, можеше да е допустим претендента, всевъзможни разновидности. Има други два спора, които не са инцидентни – Украйна и Северна Македония “, изясни политологът.
Според Даниел Смилов два са главните моменти в тази обстановка.
„ Тези спорове не оказват помощ на обединението, това е несъмнено, изключително по подобен личен въпрос кой ще бъде шеф на Българска народна банка. Целият въпрос е подложен на неверна основа и те не могат да намерят решение “, разяснява и Даниел Смилов.

Според него би било пестник за обединението, в случай че се окаже, че Каримански е определен с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи или "някаква такава странна амалгама в Народното събрание ".

„ Голяма част от проблемите, които тази коалиция основава, са самогенерирани, няма огромни кардинални въпроси, с които те би трябвало да се борят “, посочи политологът.

„ Вярно е, че Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова са се запънали по въпроса за военната помощ за Украйна, само че правилото е да се оказва помощ на страната, която е жертва на експанзия. Те имат терзания във връзка с гласове, които ще изгубят, само че с това си държание те по-скоро оказват помощ на „ Възраждане “, в сравнение с себе си. Това е единият въпрос, а другият за Северна Македония – там обстановката е ясно. Имаме решение на Народното събрание, имаме позиция, която е заета и в случай че македонската страна записва някакъв напредък, ние би трябвало да действаме “, уточни още Даниел Смилов.

Според Андрей Райчев и в двата случая не е въпрос кое е преференциално за България и кое е преференциално за обединението, а е въпрос на електорат.

„ Как Корнелия Нинова да се яви на избори, в случай че е гласувала за оръжия за Украйна? За какво да се явява? “, попита той.

„ Няма вид, в който електоратът на Българска социалистическа партия ще одобри, че неговата партия дава оръжия на Украйна. Същото е и за Северна Македония. Който каже „ Хайде да пуснем Северна Македония “, би трябвало да се раздели с концепцията да се явява на избори, защото 80% от българския народ споделя „ не “, изясни Райчев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР