Коалицията Саирун“ начело с радикалния шиитски лидер Муктада Садр победи

...
Коалицията Саирун“ начело с радикалния шиитски лидер Муктада Садр победи
Коментари Харесай

Муктада Садр спечели изборите в Ирак


Коалицията „ Саирун “ отпред с радикалния шиитски водач Муктада Садр победи на парламентарните избори в Ирак. Окончателните резултати от гласуването бяха оповестени през днешния ден от Висшата самостоятелна изборна комисия.

Блокът на Садр получава 54 места в Народното събрание. На второ място е обединението „ Фатх “ отпред с някогашния министър на превоза и командира на шиитското опълчение „ Ал-Хашс аш-Шааби “ Хади ал-Амири. Тя завоюва 47 мандата. Кандидатите от листата на премиера Хайдар ал-Абади ще разполагат с 41 депутата. На четвърто място с 24 мандата е партията на някогашния министър председател и сегашен вицепрезидент Нури ал Малики.

Още преди формалното оповестяване на резултатите партиите започнаха договаряния за съставянето на съдружно държавно управление. Експертите означават, че кандидатурата на Муктада Садр не устройва нито Техеран, нито Вашингтон. Радикалният шиитски имам се прочу след нахлуването на Съединени американски щати в Ирак през 2003 година Създадената от него „ Армия на Махди “ сполучливо се сражаваше с американците. Освен антиамериканската реторика Садр се стреми към по-голяма самостоятелност от Техеран.

Парламентарните избори в Ирак се организираха на 12 май, в тях участваха 44,5% от имащите право на глас 24,5 милиона гласоподаватели. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР