Коалицията Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) призовава изпълняващият длъжността

...
Коалицията Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) призовава изпълняващият длъжността
Коментари Харесай

Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс. ПП-ДБ иска оставката на Борислав Сарафов

Коалицията " Продължаваме промяната - Демократична България " ( ПП-ДБ ) приканва изпълняващият длъжността основен прокурор Борислав Сарафов да подаде неотложно оставка. Сарафов е и отпред на Националната следствена работа за втори мандат.

В противоположен случай министърът на правораздаването Атанас Славов ще предприеме всички вероятни дейности за преразглеждане на решението за избора на Сарафов, се споделя в прессъобщение на обединението.

" България има потребност от същинска правосъдна промяна. Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не промяна ", написа в текста.

По-рано в петък прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет ( Висш съдебен съвет ) за краткотрайно изпълняващ длъжността на основен прокурор. Това стана на изключително съвещание на колегията ден, откакто президентът за уволнението на Гешев.

Гешев беше препоръчан за освобождение от, откакто болшинството от членовете му гласоподаваха, че е уронил престижа на правосъдната власт, наричайки партиите в Народното събрание, настояващи за оставката му,.

В позицията на ПП-ДБ се показва, че изборът на заместника на Гешев е станал " още веднъж при порочна припряност и загадъчност ". Малко преди този момент министърът на правораздаването Атанас Славов сподели, че, нелегитимиран и непростим обществено.

Процедурата по избора беше извършена от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, макар че съгласно конституцията изборът би трябвало да се направи от Пленума на съвета, се показва в позицията на ПП-ДБ.

" Борислав Сарафов, в качеството си на заместител основен прокурор, беше част от екипа на Иван Гешев , който години държеше голям брой знакови каузи " на трупчета ", се споделя в текста.

Според ПП-ДБ е неприемливо човек, против който има подадени сигнали за осъществени закононарушения, да извършва, въпреки и краткотрайно, функционалностите на основен прокурор.

Наскоро против Сарафов бяха подадени сигнали около следствието, по което бяха повдигнати обвинявания на някогашния началник на столичното разследване и някогашния боскьор, станал прочут около ролята си в аферата „ Осемте джуджета “.

Според водещите това следствие в Софийската районна прокуратура има данни за започване на следствие за осъществено закононарушение от Сарафов и свързани с неговата хора.

При избора на Сарафов по-рано в петък обаче болшинството в колегията зае позицията, че тези сигнали не могат да окажат отрицателно въздействие върху преценката дали Сарафов да бъде определен, тъй като към момента не са разследвани всъщност.

В същото време съпредседатялят на ПП-ДБ Кирил Петков подлага на критика поръчката на Сарафов за проверка на импортираните от Гешев претенции за снемане на депутатски имунитети. В последните седмици той, измежду които и този на Петков.

Причината е декларацията, в която той твърди, че няма двойно поданство, подадена преди да бъде назначен за длъжностен министър от президента Румен Радев през 2021 година постанови, че указът на президента е противоконституционен, тъй като към оня миг Петков е бил и български, и канадски жител. Според Конституцията членове на Министерски съвет могат да бъдат единствено български жители.

След като Сарафов беше определен за краткотраен основен прокурор, сподели, че ще преразгледа желаните от предшественика си имунитети.

" Ако отдръпна настояванията, Сарафов ще попречва публичността, обезпечена от краткотрайната комисия по имунитетите, и каузи още веднъж могат да се озоват " на трупчета ", написа във фейсбук профила си Петков.

Той прибавя, че е решил да даде имунитета си, с цел да не се постанова Сарафов да взема решение. Петков разгласява писменото си искане за това до ръководителя на Народното събрание.

Миналата седмица Народното събрание гласоподава специфична дали да бъдат свалени имунитетите на четиримата депутати - Бойко Борисов и Даниел Александров от ГЕРБ, Кирил Петков от ПП-ДБ и Димитър Аврамов от Движение за права и свободи - поискани от Иван Гешев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР