Коалицията Продължаваме промяната – Демократична България“ връща на президента изпълнен

...
Коалицията Продължаваме промяната – Демократична България“ връща на президента изпълнен
Коментари Харесай

Акад. Денков връща мандата изпълнен. Президентът е на ход

Коалицията „ Продължаваме промяната – Демократична България “ връща на президента изпълнен изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Срещата на „ Дондуков “ 2 е планувана за 11.00 часа.

„ Призовавам ви да преосмислите напълно целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който, съгласно мен, към този момент е дискредитиран “

С този апел предишния понеделник президентът Румен Радев връчи на Николай Денков досието с
втория изследователски мандат
за сформиране на държавно управление. Причина за острия звук на Радев бяха оповестените записи от Националния съвет на „ Продължаваме промяната “:

„ ….заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и плануваната чистка в службите и в държавната администрация “, уточни президентът.

Седмица по-късно президентът ще получи директория с изпълнен мандат. Двете най-големи парламентарни обединения договориха план на кабинет с министър председатели на ротация от по девет месеца. Постигнаха и единодушие с Движение за права и свободи за болшинство за промени в Конституцията.

В петък бъдещите министър-председатели Николай Денков и Мария Габриел оповестиха състава и целите на първото постоянно държавно управление от близо година и след пет избори за парламент за последните две години:

„ Поемаме този риск с ясното схващане, че в случай че тези промени, поради които се захващаме, тръгнат в неверна посока, ние двамата сме си споделили, че ще си подадем оставката, тъй като смисълът от това държавно управление е да може да работи и Народното събрание, с цел да одобри верните закони “, уточни Денков.

Асен Василев е номиниран за министър на финансите в проектокабинета. Той ще ръководи и еврофондовете. Другата политическа фигура е тази на депутата Атанас Славов, който е претендент за министър на правораздаването. Калин Стоянов ще застане отпред на Министерство на вътрешните работи, а Тодор Тагарев – в защитата.

Мария Габриел, която ще управлява българската дипломация, а през март следващата година би трябвало да поеме премиерския пост на ротация, даде обещание да няма чистка в държавната администрация:

„ Всички държавни чиновници, които извършват отговорностите си тъкмо, политически неутрално, могат да бъдат спокойни за своето професионално развиване “.

След като получи изпълнен втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление, президентът би трябвало да предложи на Народното събрание да подложи на гласоподаване претендента за министър председател Николай Денков. Той би трябвало да показа състав и конструкция на кабинет, които да получат утвърждението на

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР