Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане

...
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане
Коментари Харесай

Протести в цялата страна срещу решението на кабинета за Пирин

Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България " провеждат в четвъртък серия от всеобщи митинги в цялата страна против решението на Министерския съвет от 28 декември, с което бе дадена опция за сеч и създаване на ски уреди и градежи в 48% от народен парк " Пирин ".

Демонстрации и шествия са планувани в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград.

Това ще бъде най-масовата демонстрация на митинг против решението на държавното управление, откакто в столицата към този момент имаше две шествия на 28 и 29 декември, при които няколко стотин души поредно блокираха придвижването по булевардите " Васил Левски " и " Патриарх Евтимий ", както и през Орлов мост.

Този път демонстрацията в София ще тръгне от паметника на Алеко Константинов до кръстовището на булевардите " Патриарх Евтимий " и " Витоша ", като се чака да премине пред Министерския съвет и да стигне до Народния спектакъл.

Протестиращите упорстват за анулация на държавното решение за Пирин, както и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който съгласно тях саботира главната функционалност на екоминистерството – да опазва естествените благосъстояния на България.

Ето какво пишат уредниците на митингите:

" На 28 декември Министерски съвет отвори за строителство 48% от територията на Национален парк " Пирин " с няколко корекции в неговия проект за ръководство!

Какво е значимо да знаем за това решение:
1. То е взето макар импортираните над 1000 писмени мнения и над 100 000 писма от жители от целия свят в отбрана на парка.
2. То погазва Закона за предпазените територии и европейската инструкция за естествените местообитания
3. То заплашва едно от най-ценните естествени места в България.
4. То дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и огромно строителство в Пирин.
5. В него липсва предложение за втори въжен превоз.
6. То не е в изгода за локалните общности, тъй като всеки организационен проект, признат въз основа на тези промени, ще бъде противозаконен.
7. То не взема решение казуса с монопола на стопанската активност в региона.
8. То не взема решение проблемите с изключителната държавна благосъстоятелност, подбудени от систематичните нарушавания на концесионера на зона Банско.
9. То не взема решение казуса с презастрояването и ниските цени на парцелите.
10. То основава юридически безпорядък. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР