Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане

...
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане
Коментари Харесай

Природозащитници искат публичен избор на съдиите от 5-членката по делото за Пирин


Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “ се обръща към Висшия правосъден съвет (ВСС) и ръководителя на Върховния административен съд (ВАС) да изберат обществено 5-членния състав на Върховен административен съд, който ще преглежда дали 3-членен състав на същия съд вярно е отменил държавното решение от декември 2017 година, с което беше изменен проектът за ръководство на Национален парк Пирин, с цел да се позволи застрояване на близо половината му територия, оповестяват от организацията.

Ето обяснението на екологичните експертти за какво се постанова това:

В поредност от изказвания в медиите представители на държавното управление намерено обявиха, че са сигурни, че 5-членен състав на Върховен административен съд ще анулира решение 10238/27.07.2018 на 3-членен състав на Върховен административен съд, с което бе анулирано Решение № 821/29.12.2017 година на Министерски съвет за смяна проекта за ръководство на Национален парк Пирин. Към днешна дата не се знае сигурно, че държавното управление ще апелира, само че изказванията на негови представители са в такава посока.

В сходство с член 9 (1) от Закона за правосъдната власт разпределението на делата и преписките в органите на правосъдната власт се прави на правилото на инцидентния асортимент посредством електронно систематизиране, съгласно поредността на постъпването им. За страдание, в признатата от Висш съдебен съвет „ Единна методика по приложението на правилото за инцидентно систематизиране на делата “ пълномощието за систематизиране на делата е предоставено на административните ръководители на съдилищата, без да е очакван обществен надзор върху реализирането, заради което постоянно се твърди, че съставите са манипулирани.

Коалицията „ За да остане природа в България “ не желае да бъде сложено под подозрение инцидентното систематизиране на това дело, към което има висок публичен интерес, и по този метод да бъде нарушено правото на обективен правосъден развой на двете страни. Затова насочваме искане до Висш съдебен съвет и ръководителя на Върховен административен съд да провеждат обществено систематизиране на делото по жалбата против решение 10238/27.07.2018 на 3-членен състав на Върховен административен съд, като всички членове на състава да бъдат избрани на инцидентен принцип в наличието на публицисти и IT специалисти. Припомняме, че решение за сходна мярка няма да бъде казус, защото сходно бе взето по едно от делата против Цветан Цветанов за отказано потребление на специфични разследващи средства, за което на две инстанции той получи ефикасни присъди.

Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи е утвърдена от България и според член 5 алинея 4 от Конституцията на Република България е част от вътрешното право и има преимущество пред нормите на националното ни право, които ѝ опонират. Член 6 на Конвенцията подсигурява правото на обективен правосъден развой, което право включва разглеждането на делата от самостоятелен и неутрален съд, основан в сходство със закона, напомнят природозащитниците..
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР