Коалицията от латиноамерикански страни, която се присъедини към Съединените щати

...
Коалицията от латиноамерикански страни, която се присъедини към Съединените щати
Коментари Харесай

Коалицията, подкрепяща венецуелската опозиция, е оформена с тайна дипломация

Коалицията от латиноамерикански страни, която се причисли към Съединените щати в бързото признание на опозиционния водач Хуан Гуайдо за " изпълняващ длъжността президент " на Венецуела, се е оформила през седмици на загадка дипломация. Тя е включвала секретно излъчени известия на венецуелски деятели под непрекъснато наблюдаване и криеща огромни опасности секретна обиколка на Гуайдо в чужбина, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на участници в диалозите.

В средата на предишния месец венецуелският опозиционен водач е посетил тихомълком Вашингтон, Колумбия и Бразилия. Той е срещнал представители на съответните управляващи със тактиката на венецуелската съпротива да провежда всеобщи демонстрации, които да съвпаднат с полагането на клетва от президента Николас Мадуро за втори мандат на поста на 10 януари, сподели живеещият в заточение някогашен кмет на столицата Каракас Антонио Ледесма, съдружник на Гуайдо.

За да излезе от Венецуела, опозиционният водач се е промъкнал през неохраняваната граница с Колумбия. Целта на Гуайдо е била да не провокира съмненията на управляващите, които от време на време тормозят опозиционери по летищата и не им разрешават да пътуват в чужбина, сподели различен негов съмишленик, поискал да резервира анонимност.

Постигането на консенсус в редиците на разпокъсаната опозиционна коалиция се оказало сложна задача, отбелязва АП. Венецуелската съпротива от години е разграничена поради персонални упоритости и разлики за тактиката. Няколко високопоставени нейни водачи също така бяха принудени да изоставен страната, което прави персоналните срещи невъзможни. Други в самата Венецуела пък са следени изкъсо и всички се безпокоят за доносници.

За първи път от най-малко пет години венецуелската съпротива сподели, че е способна да се сплоти към смислена самодейност, сподели почитан представител на Канада, поискал да резервира анонимност.

Решението за директна борба с Мадуро станало допустимо единствено с помощта на мощната поддръжка от страна на администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, повела група най-вече консервативни държавни управления в Латинска Америка, които неотложно признаха Гуайдо за " изпълняващ длъжността президент " на Венецуела. Това не е бил дребен дипломатически героизъм, поради недоверието към Съединените щати в Латинска Америка поради мъчителните мемоари от военните интервенции на Съединени американски щати в района по време на Студената война, отбелязва АП.

Преломният миг е бил коментарът на Тръмп от август 2017 година, че " военната алтернатива " е на масата, що се отнася до рецесията във Венецуела, последван от остро наказание от американския президент на венецуелския му сътрудник в тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации месец по-късно. Тогава страните от района разбрали, че имат сътрудник в лицето на Съединените щати за справяне с една рецесия, която администрациите на предходни американски президенти избраха да омаловажат поради лимитираните последствия за националната сигурност на Съединени американски щати, сподели Фернандо Къц - някогашен почитан консултант по въпросите на сигурността в Латинска Америка както на президента Тръмп, по този начин и на неговия предходник Барак Обама.

Ключова роля зад кулисите е изиграла Канада, чиято министърка на външните работи Кристия Фрийланд е разговаряла с Гуайдо в нощта, преди Мадуро да постави клетва, съобщи цитираният канадски представител.

Активни също са били Колумбия, която одобри над 2 милиона мигранти, избягали от икономическия безпорядък в прилежаща Венецуела, Перу и новият крайнодесен президент на Бразилия Жаир Болсонаро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР