Коалицията на петте държави, сред които България, Полша, Румъния, Унгария

...
Коалицията на петте държави, сред които България, Полша, Румъния, Унгария
Коментари Харесай

Пет държави, включително България, настояват да се удължи забраната за внос на украинско зърно

Коалицията на петте страни, измежду които България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия, няма да отворят границите си с Украйна за зърнени артикули на 15 септември, обявиха полският министър-председател Матеуш Моравецки и аграрния министър Роберт Телус на конференция след срещата на министрите на земеделието на петте страни във Варшава, съобщи организация ПАП.

От българска страна взе участие министър Кирил Вътев.

Телус съобщи че Полша, България, Унгария, Словакия и Румъния са подписали „ обща позиция “.

„ По време на срещата подготвихме и подписахме обща позиция на петте страни от фронтовата линия, отнасяща се на първо място до удължаването на възбраната за импорт на четири типа зърнени култури в нашите страни след 15 септември. Но също по този начин в съглашението е включена наша взаимна декларация, че сме отворени за пренос “, съобщи Телус по време на конференция след срещата.

Телус добави, че на срещата са били поканени и министрите на Украйна и Молдова.

„ Министрите не пристигнаха заради справедливи аргументи, надяваме се да се срещнем в бъдеще “, уточни той. „ Искаме да помогнем на Украйна в преноса. Знаем, че тази война е война, която би трябвало да спечелим. “

Полският министър посочи, че на диалозите е била прегледана сложната обстановка, провокирана поради войната в Украйна, от страна на Руската федерация.

„ Войната провокира дестабилизация на пазарите, изключително в страните от фронтовата линия. Дестабилизация, изключително на селскостопанския пазар “, акцентира Телус, като моли към Европейския съюз да сътвори механизми за отбрана на селскостопанските пазари на така наречен погранични страни, които да работят в продължение на доста години.

Той добави, че въведените през юни ограничавания върху вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна не са спрели преноса на тези артикули.

„ През Полша са минали общо 114 000 тона пшеница и царевица, през март – 120 000 тона, а през юни – 260 000 тона, сподели Телус. „ Това демонстрира, че рестриктивните мерки, въведени от Европейска комисия, не са попречили на износа на зърно от Украйна и той е подсилен през Полша. Това е добър и мощен мотив за удължение на съществуващата възбрана най-малко до края на годината. “

Полският министър посочи, че петте страни не са ориентирани нито против Европейски Съюз, нито против Украйна, като моли към блока да сътвори правни и инфраструктурни механизми, които да работят за години напред, тъй като „ с украинските и молдовските артикули ще сме там по-дълго “.

Министър-председателят на Полша Моравецки от своя страна съобщи, че „ следва да отворим още веднъж границата с Украйна за зърнени артикули на 15 септември след по-малко от два месеца в сходство с решението на Европейската комисия. Искам ясно да заявя, че Министерството на земеделието на Република Полша няма да отвори тази граница. Или Европейската комисия ще се съгласи да създаде разпореждания, които да удължат тази възбрана, или ще го създадем сами “.

„ Ще бъдем твърди, ще бъдем решителни, ще защитим полския аграрни производител. Това е първото нещо. Второто, в случай че има спомагателни признаци на дестабилизация на други селскостопански пазари, на пазарите на други селскостопански артикули, ще създадем същото, тъй като държавното управление на Полша е длъжно да пази полското селско стопанство “, добави той.

БГНЕС напомня, че на 5 юни 2023 година беше публикуван Регламент за осъществяване на Европейска комисия, с който се вкарват превантивни ограничения за вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе в Европейския съюз от Украйна. Забраната на Европейски Съюз за импорт на тези селскостопански артикули в Полша беше удължена до 15 септември 2023 година Транзитът им през територията на страната към момента е позволен.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР