Коалиция Демократична България излезе с позиция, в която се посочва,

...
Коалиция Демократична България излезе с позиция, в която се посочва,
Коментари Харесай

Демократична България: Кризата с чумата по свинете е диагноза за цялото управление на ГЕРБ

Коалиция Демократична България излезе с позиция, в която се показва, че " поради несъответстващото си държание " изпълнителният шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев " би трябвало да понесе лична отговорност и неотложно да подаде оставка. "

Кризата с чумата по свинете е диагноза за цялото ръководство на ГЕРБ, безапелационни са от обединението.

Публукуваме цялостния текст на позицията:

" Коалиция Демократична България следи с огромна паника проблемите в българското отглеждане на животни. Затова преди няколко месеца подкрепихме митинга на животновъдите от всички общини, наранени от заболяването чума по дребните преживни животни.

Днес сме в аналогична обстановка – африканската чума по свинете е една злополука, която заплашва да се трансформира в пандемия. Тя към този момент е рискова и за индивида, и за околната среда, поради мащабите на казуса и дейстията на институциите.

Свидетели сме на неналичието на съответна предварителна защита от страна на страната, само че и на неуспеха в реакцията при разразилата се рецесия. Липсата на мобилни или отмерено ситуирани из страната екарисажи е сериозен проблем, защото превозването на мъртвите животни на огромни дистанции може да докара до разпространяването на болестта. Притеснение буди и фактът, че загробените животни могат да провокират съществени екологични последствия за водите и почвата в районите, с което да провокират болести и при популацията. При тази обстановка банкрутът за множеството от хората в този бизнес е предупреден. Налице е и заплаха от заличаване на целия бранш индустриално свиневъдство.

Ситуацията с африканската чума по свинете е образец за това какво може да се случи с доста други мощно заразни болести, за които даже няма създадени стратегии. Допуска се развъждането и незаконно загробване на типове, като американската норка, без да е проучено какви заболявания ги засягат и какво би коствало на страната възможна зараза.

С оглед на актуалната обстановка, от Демократична България настояваме за:

Незабавна оставка на шефа на БАБХ и виновните за тази спешна обстановка специалисти;

Сериозна инспекция на това, за кои типове, отглеждани у нас, БАБХ са създали стратегии за заразните заболявания и за кои няма;

Незабавно да се потърси помощ от страните в Европейския съюз, които сполучливо са се справили в сходни епидемии – (Чехия и Унгария)

Да се вкара ексклузивен вирусен надзор върху фуражите, изключително по отношение на създадените в страни с съществуване на африканска чума по свинете

Министърът на земеделието незабавно да провежда осведомителна акция за популацията в цялата страна, освен в засегнатите региони

Да бъде мобилизирана цялата държавна ‘машина’, локалните, районните управляващи и всички институции, имащи отношение към зародилата рецесия.

Министерство на околната среда и водите дружно с Изпълнителната организация по околна среда да се намеси за взимане на съответни ограничения за справяне екологичния аспект на този проблем.

Категорично заявяваме, че поради несъответстващото си държание в създалата се обстановка изпълнителният шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев би трябвало да понесе лична отговорност и неотложно да подаде оставка.

Той не има нужните професионални и етични качества за заеманата позиция и това индиректно бе установено и от Комисаря по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР