Коалиционното правителство на Австрия планира да ореже социалните помощи за

...
Коалиционното правителство на Австрия планира да ореже социалните помощи за
Коментари Харесай

В Австрия с нов спорен план за социалните помощи за чужденци и бежанци

Коалиционното държавно управление на Австрия възнамерява да ореже обществените помощи за чужденците, в това число и бежанците . С предлагането кабинетът рискува нова правосъдна борба и съпротива от Европейски Съюз, осведоми " Ройтерс ".

Консерваторите на премиера Себастиан Курц, които ръководят с крайнодесните, завоюваха парламентарните избори през предходната година с твърдата си позиция по въпроса за имиграцията. Курц даде обещание да не разрешат да се повтори мигрантската рецесия от 2015 година Кабинетът преглежда орязването на обществените помощи за новопристигналите като нужна спирачка.

През март Конституционният съд блокира обществена промяна на локално равнище. Властите желаеха чужденците да са живели в Австрия минимум пет или шест години, с цел да получат минимална обществена помощ . При тази система се предвиждаше и понижаване на помощите за бежанците през първите пет години.

След решението на съда през днешния ден кабинетът показа променен проект, в който е заложено обществената помощ за емигрант на месец да е в размер на 563 евро . Нараства до 863 евро (колкото получават австрийските граждани), в случай че чужденецът вземе езиков тест.

Основното предписание, което ние ще въведем, е, че немският ще стане ключът за достъп до цялостна минимална обществена помощ , сподели Курц на конференция. Това значи, че който има незадоволителни езикови умения, няма да може да подава документи за цялостна минимална обществена помощ , обясни министър председателят.

Промените повдигат въпроса дали няма да бъдат блокирани от Конституционния съд, който реши, че бежанците би трябвало да получават по-добро отношение от чужденците , защото те не могат да се върнат в родните си страни.

Но до момента в който разпоредбите, които бяха блокирани, не различаваха жителите на други страни членки на Европейски Съюз от австрийците, новият проект не позволява на всички чужденци да получават съществена обществена помощ за интервал от пет години.

Това слага Виена в конфликт с Брюксел и страните членки на Европейски Съюз, където разпоредбите на съюза за свободата на определяне и зискват жителите на всички страни членки да получават равноправно отношение.

" Свободата на определяне е свободата да се работи в цяла Европа. Свободата на определяне не е независимост да се търсят най-хубавите обществени системи и в този смисъл този очаквателен интервал според мен е стъпка в вярната посока ", уверен е Курц.

Курц добави, че е " плашещо ", че множеството от хората на минимална обществена помощ са във Виена и съвсем половината от тях са чужденци. Запитан дали новият проект е легален, той отговори, че това ще се реши на друго място.

" Ние не сме Конституционният съд " , акцентира министър председателят на Австрия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР