Княз Фердинанд прочете манифеста за независимостта на България, а войници

...
Княз Фердинанд прочете манифеста за независимостта на България, а войници
Коментари Харесай

Княз Фердинанд обяви свободна България от пл. „Централен”



Княз Фердинанд прочете манифеста за независимостта на България, а бойци посрещнаха вестта с церемониален залп на пл. „ Централен” в Пловдив. Това се случи на възстановка на събитията от преди 109 години, проведена от комитет „ Родолюбие”. Ентусиастите, които от години претворяват в театър Съединението, за първи път взеха решение да изпровизират и с Деня на независимостта. „ Така ще се подготвим за 110-годишнината на свободна България”, изясни някогашният основен проектант на регион „ Северен” Златко Конов. Той влезе вролята на редови боец от 9 пехотен пловдивски полк на Нейно височество княгиня Клементина.
С пресъздаването на облика на княз Фердинанд, който след независимостта се прогласява за цар, се зае Сава Куфаров Той беше посрещнат пред Военния клуб от тогавашния кмет на Пловдив Иван Кесяков, който другояче е основният библиотекар НБ „ Иван Вазов”.
В комитет „ Родолюбие” към този момент има и деца, като най-малкото е на 5 години. Самодейците описаха, че пушките и униформите им са достоверни. Десетки фенове ръкопляскаха на възстановката. Само общинският консултант Николай Бухалов представяше локалната власт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР