КНСБ се обяви против отпадането на таксите за студентите, обучаващи

...
КНСБ се обяви против отпадането на таксите за студентите, обучаващи
Коментари Харесай

КНСБ е против отпадането на таксите за университетите

КНСБ се разгласи срещу отпадането на таксите за студентите, учащи се по държавна поръчка във висшите учебни заведения.

" Във връзка с оповестения от акад. Николай Денков механизъм за отпадане на таксите за студентите и докторантите, учащи се в държавна поръчка в държавните висши учебни заведения (ДВУ) в страната, и компенсирането им със средства от държавния бюджет, синдикалното управление на народен браншови профсъюз Висше обучение и просвета – КНСБ (ВОН-КНСБ) намира за належащо да изрази своето публично мнение. То е резултат от необятно разискване на Проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето обучение с ръководителите на структури на ВОН-КНСБ в ДВУ от цялата страна. " - показват от синдиката.

" Нашата Обща позиция изрично се разграничава от лансираното в общественото пространство мнение на акад. Денков. Подобни промени не трябва да се вкарват без деликатен разбор и вземане предвид с настоящата законова рамка и еднолично, без извършен разговор с управленията и представителите на работещите в ДВУ, бизнеса и представителите на законодателната власт в Република България. Направената частична предварителна оценка на въздействието на предлаганите промени в ЗВО съдържа прекомерно общи и неопределени предстоящи резултати. " - се споделя още в изказването.

Пълният текст на позиция на синдиката:

" ВОН – КНСБ показва някои от главните претекстове за противоречие с мярката:

1. Законът за висше обучение (ЗВО) показва няколко самостоятелни една от друга благоприятни условия за образуване на държавните такси за висше обучение във опция за разпределение на общата сума сред страната, висшите учебни заведения (ВУ) и учащите, в качеството им на сътрудници в процеса на образование: а) 70% държавна дотация и 30% от студентски такси; б) 100% държавна дотация и 0% студентски такси за предпочитаните професионални посоки и предпазените специалности; в) 0% такса за студента и 100% финансиране по подписан контракт с бизнес организация; г) 70% държавна дотация и 30% средства, постъпили от бизнес организация; д) 30% студентска такса и 70% финансиране от бизнес организация; е) безлихвен студентски банков заем без нуждата от доказване на приход. Улесненият от страна на страната и банковите институции достъп до студентски заеми обезпечава и еднакъв достъп до висшето обучение. Не съществува икономическо предписание, съгласно което равният достъп до висше обучение е равнозначно на обучение без студентски и докторантски такси.

2. Държавните административни такси, заплащани от студентите и докторантите, съотнесени с икономическата рамка на страната, са ниски, а в някои ДВУ те не са променяни от години. В някои ПН (ПН1, ПН2 и ПН3) таксите са два пъти по-ниски от държавните стипендии, които студентите получават (минималната стипендия е 120 лева.). На процедура не таксите, а високите разноски за прехрана на живот в огромните градове е това, което затруднява студентите, докторантите и техните фамилии.

3. Съгласно Националната карта за висше обучение половината студенти се образоват в по-малко перспективни посоки – в 8 ПН над 50% от студентите се образоват във ВУ, за които има едва търсене и ниска реализация на дипломираните. Но в други 14 ПН над 50% от приключилите студенти имат висока и сполучлива реализация на пазара на труда. В другите ПН таксите са разнообразни. Всичко това по какъв начин ще се отрази на таксите по модела Денков?

4. И в този момент в 40 ПН (от общо 52) броят на настоящите студенти е под 50% от избрания потенциал, като от тях 30 ПН са предпочитани, т.е. финансирането е 100 % от страната и 0 лева от студентски такси. Този модел на финансиране в предпочитаните ПН беше въведен преди 5 години и вследствие на сполучливо осъществената политика се следи нарастване в приемите в специалности като инженерни науки, химични технологии, физика, химия, морска техника и така нататък С отпадането на таксите тези специалности още веднъж ще станат непопулярни измежду претендентите. От това ще последва отлив на експерти от основни браншове на стопанската система, страната ще се лиши от резистентен и добре работещ инструмент за обвързване на търсенето на обучение с потребностите на пазара на труда. Крайното следствие ще е изчерпателен дисбаланс в търсенето и предлагането на работни позиции.

5. Отпадането на таксите за образование крие заплаха от изтриване на конкуренцията сред самите ДВУ. Ако до момента цената дефинира в огромна степен и качеството на просветителния артикул, в този момент цената ще я дефинира политическият кабинет на съответната ръководеща партия/и. Това крие голям риск от напълно очевидни обвързаности и зависимости на ДВУ от политическата обстановка.

6. Важна специфичност за висшето обучение е, че академичната година не съответствува с календарната (т.е. финансовата) година. Новите студенти постъпват през септември и за този интервал страната в никакъв случай не е осигурявала финансиране. Отпадането на студентските и докторантските такси ще докара до финансов дефицит в ДВУ при започване на всяка академична година.

7. Държавната дотация се превежда годишно в цялостен размер за образованието на студенти по проект за приема, само че се ревизира и по доклад с регистъра на МОН. За неусвоените места ДВУ връщат държавните дотации. На процедура на ДВУ регулярно се лишават финансови средства. В държавния бюджет за последните три години няма актуализация на средствата за висше обучение и цялата система е ощетена с над 320 млн. лева Това е видно от растежа на Брутният вътрешен продукт и каузи за висше обучение, който понижава от 0,76 % на 0,6 % за последните три години. Така висшето обучение в България е с най-нисък дял на финансиране в Европейски Съюз (1 %). Ето за какво ние от ВОН–КНСБ непрестанно повтаряме, че висшето обучение у нас е редовно недофинансирано.

8. Финансирането на висшето обучение се прави и на остатъчен принцип. От години акад. Денков дава обещание, че коефициентите на ПН ще бъдат обновени, само че до момента няма резултат. Съотношението 1,6:10,57 в България е надалеч под междинното в Европейски Съюз (1:5).

9. Акад. Денков разгласи 150 млн. лева за компенсиране на студентските и докторантските такси, само че такава сума в държавния бюджет за тази година липсва. Заложените 375 млн. лева са за повишение на приходите на работещите в страната. От тях едвам 39 млн. лева са избрани за ДВУ, а те са незадоволителни. МОН упорства за още 4 млн. лева, а съгласно изчисленията на ВОН – КНСБ са нужни 7 млн. лева за повишение приходите на университетския и 37,5 млн. лева за неакадемичния състав в ДВУ. Ако в държавния бюджет има свободен запас от 150 млн. лева, предлагаме да бъде употребен целеустремено за висшето обучение по следния метод: а) за нарастване на работните заплати, като 7 млн. лева са за университетския състав и 38 млн. лева за чиновниците с висше образование; б) 50 млн. лева за комплексната оценка за качеството на обучението; в) 50 млн. лева за повишение на коефициентите в ПН; г) 5 млн. лева за развиване на студентския спорт.

Намираме предлагането на акад. Денков за отпадане на таксите за студенти и докторанти в ДВУ за изненадващо, несъответстващо, популистко и в несъгласие с дневния ред. Принципната ни позиция е, че сходни съществени промени не могат да се вкарват без деликатен разбор на системата на финансиране, без вземане предвид с настоящото законодателство и без разговор с всички заинтригувани страни. Само след обширен разбор и диспути може да се чака ясна картина на позитивните и отрицателни страни от сходна радикална мярка. Така препоръчаните текстове в проектозакона за изменение и допълнение на ЗВО ще доведат до липса на конкуренция сред ДВУ, до доста придвижване на студенти в разнообразни ВУ, до понижаване на качеството на просветителния артикул.

Ако опциите за споделеност и отговорност от страна на студента, ВУ, бизнеса и страната, избрани в ЗВО, отпаднат, студентът се трансформира от сътрудник в просветителния развой, в клиент, управителен не от вътрешната си мотивация, а от опцията за елементарен и непосреден достъп до просветителния запас.

Настояваме, че всеки учащ би трябвало да е съпричастен и да взима интензивно присъединяване в построяването на личния си житейски и професионален план. Това е допустимо единствено в случай че студентите допринесат за това, внасяйки своят дял в цялостния образователен развой. Едва тогава те ще се усещат директно ангажирани, ще подлагат на критика, упорстват и изискват от своите преподаватели и ще се изградят като самостоятелни персони.

ВОН-КНСБ НЕ ПОДКРЕПЯ ПРОЕКТА НА ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ, С КОЙТО съдебна експертиза ПРЕДЛАГА ОТПАДАНЕ НА ТАКСИ ЗА СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ В ДВУ ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР