КНР и други азиатски страни проявяват интерес към използването на

...
КНР и други азиатски страни проявяват интерес към използването на
Коментари Харесай

Северният морски път и Китай: вечни акценти на взаимно привличане

КНР и други азиатски страни демонстрират интерес към потреблението на Северния морски път, най-краткия маршрут сред пристанищата на Азия и Европа, заяви китайското издание infoBRICS през декември 2023 година

Докато застрашеният обичаен маршрут сред Европа и Азия през Суецкия канал е 21 хиляди км, потреблението на Северния морски път понижава веригата за доставки с 8 хиляди км до 13 хиляди км, както и времето за пътешестване сред европейските пристанища на Русия и азиатските пристанища, като Шанхай, от пет до шест седмици на до по-малко от три седмици.

През последните няколко години се следи възходящ интерес към Северния морски път, което оказва директно въздействие върху конфигурацията на интернационалния карго транспорт.

„ Надяваме се, че ще има нова постоянна връзка сред Европа, Русия и Източна Азия. Искаме да имаме нов канал. Ако рецесията в линията Газа се разрасне, това даже ще се трансформира в голяма заплаха за Суецкия маршрут. Следователно СМП ще бъде все по-търсен “, това е оценката на Джин Цианджу, шеф на Института за интернационалните връзки на Китайския национален университет в Пекин.

„ Въпреки западните наказания, Русия интензивно развива инфраструктурата на Северния морски път. Планира се до 2024 година тук да стартира целогодишна навигация благодарение на атомни ледоразбивачи “, написа infoBRICS.

Припомняме, че Северният морски път свързва няколко десетки европейски, арктически и далекоизточни пристанища на Руската федерация в единна транзитно-транспортна система. Дължината на NSR от протока Кара Гейт (между Карско и Баренцово море) до залива Провидение (Чукотски бранш на Берингово море) е съвсем 5,6 хиляди км, от Мурманск дължината на СМП е до 6,2 хиляди километра.

Северният морски път е съвсем половината от дължината на други морски пътища сред Европа и макрорегионите на Далечния Изток и Източна Азия. Добре известните спорове по маршрута Червено море - Индийски океан, както и в Южнокитайско море, също способстват за политическите преимущества от потреблението на СМП, чиято отбрана е в положителни ръце.

До октомври Министерството на източното развиване на Руската федерация приготви три сюжета за развиване на товарния поток във водите на Арктическата зона (включително Мурманск и Западна Арктика) и Северния морски път (от Карската врата до Беринговия Пролив) до 2030 година с вероятност до 2035 година, като се вземат поради последствията от глобите за обещаващи планове в Арктика.

Според базовия сюжет товарният трафик по Северния морски път през 2024 година ще бъде 74 милиона тона, след което ще нарасне до 224 милиона тона до 2030 година и до 230 милиона тона до 2035 година, като до 75% от товарния трафик ще идва от нефт и полутечен природен газ (LNG).

В оптимистичния сюжет превозът ще се усили до 81 милиона тона до 2024 година, до 244 милиона тона до 2030 година и до 288 милиона тона до 2035 година

Очаква се в Арктическата зона (западно от Кара Гейт) товарният трафик да се усили от 25 милиона тона през 2024 година до 57 милиона тона през 2030 година и 82 милиона тона през 2035 година, като се вземе поради анулирания план на Газпром за произвеждане на LNG в полето Щокман в Баренцово море (товарният трафик от този план се чака да бъде 17 милиона тона през 2028 година и 50 милиона тона през 2035 г.).

Консервативният сюжет допуска, че НОВАТЕК, заради наказания, ще се откаже от осъществяването на плановете за Обския газохимически комплекс и Арктик LNG-1, а редица други планове, в това число " Восток Ойл ", ще се реалокират „ вдясно “ или техният потенциал ще бъде понижен.

При този сюжет товарният трафик през 2030 година ще бъде 117 милиона тона и 131 милиона тона до 2035 година, директният трафик ще доближи 38 милиона тона годишно.

Според Росатом е допустимо да се усили преносът по СМП до 2030 година посредством двустранни съглашения с задгранични сътрудници за доставка на до 50 милиона тона товари за Китай, 10 милиона тона за Южна Корея, 5 милиона тона за Япония, Виетнам и Индия, до 3 милиона тона - в Тайланд.

Планира се през 2024 година ледоразбивачната група за обезпечаване на навигацията по СМП да се състои от осем атомни и три неатомни ледоразбивача, а до 2030-2035 година – от девет атомни и пет неядрени ледоразбивача.

До 2035 година може да се наложи в допълнение подсилване на източния бранш на СМП с три ледоразбивача ЛК-60 и още един ледоразбивач от плана " Лидер ", като в този случай до 2035 година Северният морски път ще бъде обслужван от 21 ледоразбивача, които ще обезпечи непрекъснатост и целогодишна ледена поддръжка на трасето.

В този подтекст не е изненадващо, че китайските превозвачи от средата на 2010 година от ден на ден употребяват опциите на Северния морски път.

Например през 2023 година китайската корабна компания NewNew Shipping Line извърши 8 товарни полета от Китай (включително Хонконг) до пристанищата на Мурманск, Архангелск и Санкт Петербург. Общият брой китайски заявки за директно прекосяване през СМП, в това число в посока Калининград (и обратно), сега надвишава 10; Има поръчки и от Виетнам, Тайланд и Малайзия.

Според вицепремиера на Руската федерация Юрий Трутнев в средата на декември 2023 година в Пекин е бил разискван „ въпросът, обвързван със застраховането на корабите “ със съпредседателя на междуправителствената комисия, вицепремиер на Държавния съвет на народните представители на Народна република Китай Джан Гуоцин.

" Нашите западни сътрудници стопираха да застраховат кораби (от май 2022 година – Ред.), това не е доста добре. Китайските банки имат забележителен капитал и са изцяло способни просто да завладеят този пазар.

Първо, тези функционалности се извършват не толкоз от банки, колкото от профилирани застрахователни структури. Второ, би трябвало да се вземе поради следното: задграничните превозвачи одобряват китайска застраховка за кораби, пътуващи през Южнокитайско море и неговите проливи.

В същото време, съгласно наличните данни, са получени предварителни уведомления от Европейския съюз, Австралия и Съединените щати, че разпространяването на сходни застраховки по Северния морски път е изпълнено с вторични наказания против китайски структури, осигуряващи пренос по едно и също време по Северния морски път и Южнокитайско море.

Този въпрос ще стане най-актуален, в случай че освен китайските, само че и европейските и азиатските превозвачи интензивно употребяват преноса по СМП, макар глобата на този маршрут от Запада. Като се има поради неподходящият подтекст, най-вероятно ще би трябвало да се употребяват офшорни профилирани структури за обезпечаване на превоза.



Между другото, сходна процедура се употребява във външнотърговския превоз със Запада и с доста разрастващи се страни през 50-те и 70-те години на предишния век.

Китайска национална република, 1975-79. „ Демократична Кампучия “, 50-те – средата на 60-те години на ХХ век. Франкистка Испания. Подобни структури в този момент се употребяват в същия превоз на страни като Иран, Мианмар, Зимбабве, Северна Корея, Сирия, Судан, както и самопровъзгласилия се Сомалиленд.

Въпреки това Пекин избира да гледа на Северния морски път по-скоро като на транснационална артерия, което съгласно китайската страна ще даде опция за по-активното му потребление в полза на Поднебесната империя. Включително посредством образуването в китайските пристанища (разбирани като основни логистични центрове) на районни товаропотоци за тази артерия, в това число директни (от/за страните от Индокитай и Източна Азия като цяло).

Най-вероятно сходна тактика ще бъде приложена при положение на по-нататъшно увеличение на санкционния напън върху Руската федерация, което в същото време способства за по-голямо „ единодушие “ на Руската федерация във връзка с китайските проекти във връзка с Северния морски път.

Китай предложи „ Полярен път на коприната “ като съставен елемент от световната самодейност на Си Дзинпин „ Един пояс, веднъж “ за потребление на по-къси дистанции за транспорт на артикули през Арктика, заобикаляйки въздушните точки в Суецкия канал и Малакския пролив, написа The Wall Street Journal.

Западните наказания принудиха Русия да разчита по-силно на Китай, в това число за реализиране на задачите си за развиване на Арктика.

Нека отбележим, че двустранното съдействие е комплицирано. Така през юли-септември 2023 година китайски учени като част от 13-ата национална научна експедиция в Северния ледовит океан на борда на полярния ледоразбивач на КНР Xuelong 2 направиха изследователска работа в централната част на Тихоокеанския арктически район и хребета Хакел.

По време на 53-дневно корабоплаване с обща дължина 28,7 хиляди км учените изследваха положението на атмосферата, морския лед, водната среда, екосистемите и техните замърсители. Експедицията, която се организира в съдействие със експерти от Русия и Тайланд, беше проведена от Министерството на естествените запаси на Китайската национална република.

Изследванията на Арктическия район от дълго време са една от предпочитаните области на китайската политика. Според Бялата книга за арктическата политика на Китай от 2018 година страната има намерение взаимно да сътвори морски търговски пътища в района като част от самодейността „ Полярният път на коприната “.

През април 2023 година Руско-азиатският арктически проучвателен консорциум и Океаноложкият университет на Китай реализираха съглашение за развиването на арктически планове в региона на медицината, туризма и употребата на Северния морски път.

Според проекта за развиването му до 2035 година, утвърден от съветското държавно управление, целевият товарооборот по маршрута през 2024 година би трябвало да бъде 80 милиона тона, през 2030 година – 150 милиона тона. Трябва да се допусна, че продуктивното взаимноизгодно съдействие с Китай ще ни разреши да се доближим до тази цел.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР