Книгите са сред привилегированите продукти, за които вече може свободно

...
Книгите са сред привилегированите продукти, за които вече може свободно
Коментари Харесай

Нови правила за ДДС върху книгите в Европа

Книгите са измежду привилегированите артикули, за които към този момент може свободно да се приложи нулев налог добавена стойност (ДДС) в страните-членки на Европейския съюз, откакто Съветът по стопански и финансови въпроси (ECOFIN) одобри нова инструкция, изменяща Директива 2006/112/ЕО по отношение на ставките на налога за добавената стойност.

С новия общ европейски документ се цели реализиране на по-голяма независимост при установяване на понижените и свръхнамалени ставки на Данък добавена стойност в страните членки. Промяната е в синхрон с Плана за деяние за Данък добавена стойност на Комисията от 2016 година, чиято цел бе основаване на устойчиво единно европейско пространство за Данък добавена стойност.

Съгласно новата Директива, страните членки могат да ползват най-много две понижени ставки, не по-ниски от 5%, към най-много 24 категории артикули и услуги. В допълнение към двете понижени ставки, страните членки към този момент могат да приложат и понижена ставка, по-ниска от минимума от 5% (т.е. така наречен " свръхнамалени и нулеви ставки " ) и освобождение с право на възобновяване на платения Данък добавена стойност за 7 категории артикули и услуги, включени в Анекс III на Директивата.

Книгите, вестниците и списанията в печатен и дигитален тип освен остават измежду продуктите, които могат да имат понижени ставки, само че са и измежду дребното, за които към този момент могат да се ползват свръхнамалени и нулеви ставки на Данък добавена стойност. Възможностите, предлагани от Директивата, важат за всички страни-членки.

 istock istock
Различното във връзка с книгите от актуалната обстановка е, че всяка държава-членка ще може да ползва освен понижена данъчна ставка, само че и свръхнамалена и нулева ставка, в случай че пожелае.

Трябва ли да падне Данък добавена стойност върху храни, ток и горива

Европейската федерация на книгоиздателите предизвиква всички представители на книгоиздателския отрасъл да възобновят диалозите си с локалната власт за реализиране на данъчни облекчения за културни артикули като книги, вестници и периодически издания.

„ Новината е животоспасяваща за книгоиздателите и имаме вяра, че държавното управление ще хармонизира оптимално бързо българското законодателство в сходство с директивата, защото от книгоиздателския бранш зависи не просто цялостен един отрасъл, само че и функционалната просветеност на популацията “, разясняват от Асоциация " Българска книга " и напомнят, че някои европейски страни към този момент са се възползвали от нулевата ставка за книгите като мярка за превъзмогване на последствията от пандемията.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР