Книгата се опира на много факти, документи, числа, статистика, данни.

...
Книгата се опира на много факти, документи, числа, статистика, данни.
Коментари Харесай

Иван Костов: Баланс на приватизацията ще разобличи една от големите измами на прехода

Книгата се опира на доста обстоятелства, документи, цифри, статистика, данни. Свидетелствата не са роман, с който желая да втълпявам личните си мисли, а съм се опитал да потвърждавам обективно и почтено. Идеята ми е да се хвърли светлина върху прехода и да се разреши да се придвижим напред. Да си изясним предишното, да го извадим от мъглата и да продължим напред. Това сподели пред БНР Иван Костов, някогашен министър председател, за книгата си "Свидетелства за прехода ".

Написал съм тази книга за тези, които не са претърпели прехода, или са били доста млади. Това е моят персонален роман, добави Костов.

Въпреки идния втори тираж въпреки всичко той се е сблъскал и с отрицателни мнения за книгата – от клеветите върху него, които са се възобновили, до мнението, че книгата е комплицирана, че няма да се прочете, само че пък е влиятелно да я имаш в библиотеката си.

Отзивите ми приказват, че политиката и през днешния ден продължава да е построена върху измами за прехода. Страхът е да не бъдат изобличени тези измами. Намирам пояснение за какво сме измежду най-изостаналите нации по богатство. Ако ръководещите имат погрешна визия за прехода, то няма по какъв начин да се продължи напред, добави Костов.

В книгата си някогашният министър председател развенчава доста легенди – от цялостното недоумение на смисъла на приватизацията, през измамата, че пенсиите са били понижени, до това, че не са били отворени досиетата. Мит за прехода е, че Филип Димитров се е самосвалил, добави Костов. И още: "Аз не се държа като непогрешим човек, признавам грешките си. В книгата споделям, че би трябвало да се направи приключителен баланс на приватизацията, където тъкмо ще се мери какво е продадено, при какви условия, кой е купувал, позволени ли са неточности. Ако се направи подобен баланс, ще се разобличи една от най-големите измами на прехода ".

По думите на Иван Костов, антагонистът на прехода е бил посткомунистическият човек: "Той трябваше да спре да мисли, че не носи отговорност за себе си. Преходът е буржоазна контрареволюция на социалистическата гражданска война. Как се прави демократично устройство в едно комунистическо общество – с комунистически институции и партии? Как демокрацията ражда личните си основи? Това е доста сложна задача. Нямаше политическа подготовка. Имаше мощен стопански екип, само че доста малко разбирахме от политика и доста малко от проблемите на сигурността ".

"Чест е на икономистите още от времето на комунизма, че видяха, че нещата се развиват зле за България още в първата половина на 80-те години. Още тогава те предвидиха, че страната влиза в тежък интервал на струпване на огромен външен дълг, който не може да обслужва, и че ще се стигне до неприятна развръзка. Никой от тези хора не беше послушан от оня режим. Затова България катастрофира доста тежко и разгласи банкрут. До втората икономическа злополука се стигна поради отхвърли да се осъществят промените, стартирани по времето на Димитър Попов и от държавното управление на Филип Димитров. Лошо ръководство и отвод да се вършат промени доведоха до втората икономическа рецесия в страната ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР