Книгата Pro Bulgaria, издадена и написана на френски език преди

...
Книгата Pro Bulgaria, издадена и написана на френски език преди
Коментари Харесай

Книгата на Луи Айер Pro Bulgaria - на български език, 105 г. след като е написана от българофила

Книгата „ Pro Bulgaria ”, издадена и написана на френски език преди близо 105 година от Луи Айер, за първи път може да бъде прочетена на български език.
Проектът е концепция на юриста Станислав Станев, а с реализацията на превода се заемат възпитаниците на старозагорската езикова гимназия „ Ромен Ролан “, юрист Евгени Иванов и докторантът по „ Международно право “ Димитър Ангелов.

…В края на ХІХ в. Швейцария е една от най-развитите страни в областта на образованието. Именно поради това българското държавно управление насочва молба да изпратят опитни педагози, които да стартират работа в България. През 1894 година идват 10 швейцарци, един от които е създателят на физкултурното придвижване в България Луи Емил Айер.

Швейцарецът работи като преподавател в Лом, по-късно в Силистра и Русе. Той написа първите за България книги по гимнастика и бокс, които дават насоки, по какъв начин да упражняват спортистите. Целта му е била да разсъни младите българи за спорта:

Заради проявения подвиг на фронта по време на Първата Балканската война, Луи Айер е награден с 2 кръста за смелост и е създаден в офицерско звание - подпоручик. Патриотизмът на швейцареца към България намира продължение в книгата му – „ Pro Bulgaria ”.. Целта ѝ е да разкрие същинската причина за разногласието сред членовете на Балканския съюз и последвалата война.

105 години откакто Луи Айер написва книгата Про България, тя за пръв път е преведена на български език. Тази вечер тя ще бъде показана от 18:30 ч. в постройката на ФНТС на ул. „ Г. Раковски “ 108.

Чуйте повече за книгата и за Луи Айер от репортажа на Александра Илиева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР