Книгата на най-четения албански писател Бен Блуши ще бъде представена

...
Книгата на най-четения албански писател Бен Блуши ще бъде представена
Коментари Харесай

„Отело, мавърът от Валона“ – роман за любовта, която променя хората и историята

Книгата на най-четения албански публицист Бен Блуши ще бъде показана в СУ „ Св. Климент Охридски “
Най-превежданият, четен и награждаван разказ на албански създател излиза в български превод. Това е „ Отело, мавърът от Валона “ от Бен Блуши (изд. Изида, превод Екатерина Търпоманова) – една книга за любовта, която може да промени освен хората, само че и историята.
Романът ще има специфична премиера в СУ „ Св. Климент Охридски “ на 31 октомври от 16 ч. в Нова конферентна зала. Организатори са специалността „ Скандинавистика “ и издателство „ Изида “. Входът е свободен за всички, интересуващи се от актуалната европейска литература.
Действието на романа се развива през XIV в., повече от 200 години преди фамозната Шекспирова покруса, в два огромни града по това време: Венеция и Валона. Венецианската република е могъща, а Валона е изправена пред опасността на турските нашественици.
Отело е платен като плебей от богатия венецианец АлбаноКонтарини. Младежът става приятел в игрите на по-малката му щерка Дездемона и израства дружно с нея. Възмъжавайки, възприятията му се трансформират, само че той си дава сметка за дълбоката обич, която изпитва към нея, едвам откакто биват разграничени. Отело е заставен да прекара доста години в размирната Валона, като единствено вярата да види още веднъж Дездемона и да й се признае в обич му дава сили да живее. Шекспировите герои Отело, Дездемона, Яго и Касио преплитат орисите си с тези на лекар Стефан Гика, който е захласнат от желанието да откри лек за всички заболявания, даже и чрез аморални дейности, смелото момче Андреа, който се трансформира в същински воин за Валона в борбите против турците, и турския завоевател Хамит, който желае да сътвори една нова и по-добра Валона.
В конфликта сред тези мощни персони се оглеждат постоянно настоящите проблеми за силата на човешките предубеждения във връзка с цвят на кожата или генезис, за безконечния културен спор сред Запада и Изтока, за устрема да бъдеш признат в избрана общественост поради вътрешните си качества, а не външните белези, както и казуса за цената на човешкия живот. Но главен воин е Любовта, по-ярка от ревността, измяната и страданието. Бен Блуши съумява да улови сложността на човешкия темперамент и да направи психически разбор на обстановката, в която персоналните връзки пречат на държавните ползи.
Романът увлича с забавния си и динамичен сюжет, който не повтаря Шекспировата покруса. Написан с хубав и въздействащ език,той е отличен с Наградата за литература на Европейския съюз.
Бен Блуши е един от най-четените албански писатели през днешния ден. Роден е през 1969 година в Тирана. Завършва албански език и литература в Тиранския университет. През 1999 година стартира политическата му кариера – за няколко месеца заема длъжността на заместник-министър на външните работи, през 2000 година става префект на област Корча, а през 2001 година е назначен за министър на образованието. Става народен представител в Народното събрание на Албания и е определен в Председателството на Албанската социалистическа партия. През 2008 година Блуши разгласява първия си разказ „ Да живееш на остров “, който се трансформира в едно от най-големите литературни събития в Албания. През 2009 година излиза идващият му разказ –„ Отело, мавърът от Валона “, който има извънреден триумф и през 2014 година печели Наградата за литература на Европейския съюз. През идващите години разгласява още три романа и един алманах с есета.Произведенията на Блуши раздрусват албанската литературна сцена и се трансформират в самобитен феномен. Те преглеждат исторически събития, преплитат разнообразни човешки ориси и житейски тематики. Преведени са на доста езици.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР