Кметовете на общини заедно с представителите на местния туристически бранш

...
Кметовете на общини заедно с представителите на местния туристически бранш
Коментари Харесай

Ангелкова: Кметовете и местните браншове да определят статута на курортите

Кметовете на общини дружно с представителите на локалния туристически отрасъл би трябвало да могат сами да дефинират това, което е най-важно за развиването на всеки един народен курорт. Това съобщи във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщи „ Фокус “.

По думите ѝ неслучайно статутът на курортите се разисква в продължение на две години, с цел да може да се откри подобаващата формула.

„ Това, което министерството предложи в Закона за туризма, е да се дефинира статутът на националните курорти, като специфична разпоредба се дефинират дейностите по основните детайли, свързани с инфраструктурата, сметоизвозването, озеленяването, шума, рекламата и архитектурната визия “, сподели министърът на туризма и добави: „ Местната власт си познава най-добре курортите. Ние не ги задължаваме всеки курорт да бъде разграничен на зони. Даваме опция да има баланс и кметовете да решат по какъв начин да контролират тези връзки. Изключително значимо е Министерството на туризма да пази и ползите на отрасъл “.

Ангелкова даде за образец община Балчик и това, че кметът може да реши дали курортът „ Албена “ да влезе в една единствена зона и да бъде предопределен единствено за фамилен туризъм без звук след 22 часа.

„ Даваме опция на локалните управляващи с общинската разпоредба да одобряват за курортите надлежно зониране и наказания. Примерно в „ Слънчев бряг “ или в „ Златни пясъци “ могат да решат да има две или три зони, според от опцията това да се случи. Така всеки екскурзиант може да реши дали желае да бъде в зоната за отдих или в по този начин наречената „ празненство зона “, изясни още министър Ангелкова. Тя уточни, че планът е в развой на разискване, само че дава опция за баланс и насърчаване на всички типове туризъм. Той е подсилен от всички огромни туроператори, от Националния ръб по туризъм и от кметовете на общини, на територията на които има национални курорти.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР