Кметове се превръщат в джипита за старите хора по селата.

...
Кметове се превръщат в джипита за старите хора по селата.
Коментари Харесай

Кметове бият инжекции на село

Кметове се трансформират в джипита за старите хора по селата. Причината за това е хроничният дефицит на медицински експерти в дребните обитаеми места.

Според новата Национална карта има цели общини у нас, в които липсват лекари и хората там от десетилетие са останали без грижи. В десетки други пък общопрактикуващите лекари са единствено по 1-2, които би трябвало да обслужват всички обитаеми места в общината, написа „ Телеграф “.

Само в планинските общини има повече от 2500 места без джипита, като в тях живеят над един милион българи. Това принуждава кметовете да мерят кръвно, да бият инжекции и даже да им купуват и разнасят медикаменти по домовете.

Когато имат потребност от доктор, старите хора по селата са принудени да сменят по 2-3 рейса или да вървят с километри по планинските пътища пеш, с цел да стигнат до града. В някои обитаеми места към този момент от години функционалността на страната сполучливо извършват локалните кметове. Такъв е казусът на кметицата на село Пушево, Юлия Костадинова. Тъй като по обучение и по специалност е някогашна здравна сестра, за нея не съставлява компликация да мери кръвно, а при потребност да превързва рани и да бие инжекции на съселяните си. Когато става въпрос за нещо по-сериозно обаче, кметицата търси съдействието на квалифицираните си сътрудници от Спешна помощ.

Заради неналичието на аптеки доста кметове извършват и поръчки. Те събират рецептите на старците и им купуват илачи от града, а по-късно ги разнасят по домовете им.

В същото време в дребното обитаеми места, където към момента има общопрактикуващи лекари, бабите и дядовците са подготвени на всичко, с цел да ги задържат. Те ги подаряват с яйца, сирене, мляко, компоти и туршии в символ на признателност.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР