Кметът на Войводиново: Ромите нямат право да се връщат Трудни

...
Кметът на Войводиново: Ромите нямат право да се връщат Трудни
Коментари Харесай

Войводиново настръхна! Идват тежки преговори с ромите

Кметът на Войводиново: Ромите нямат право да се връщат

Трудни договаряния стартират утрев 10 часа в община " Марица ", където очи в очи ще се срещнат изселените роми от село Войводиново и локални поданици. Те ще се проведат в наличието на кмета на общината Димитър Иванов.

Предстоящата среща бе контрактувана по време на инфарктния съботен ден, когато 15-тина ромки с деца се върнаха в махалата в селото и по този метод предизвикаха търпението на локалните поданици, написа " Монитор ". Предложението за договарянията в понеделник пристигна от зам.-кмета на община „ Марица ” инж. Петър Минев. Около 16 часа в съботния ден той съумя да убеди ромите, предвождани от двама мъже от „ Столипиново ”, да се приберат назад там, откъдето са пристигнали.

„ Елате двама – трима на срещата. Не е нужно да идвате всички, които сте в този момент тук ”, ги убеждаваше инж. Минев. С него се съгласиха съвсем незабавно Сава Бошнаков, който се показа, че е от Българския хелзинкски комитет, и сътрудника му Асенов. Двамата бяха пристигнали дружно с ромките с дребни деца и защитаваха енергично позицията, че изгонените имат право да се върнат в противозаконните си къщи.

„ Имат 7-дневен период на обжалване, през който, до момента в който не се произнесе съдът, те могат да живеят тук. Защо да не живеят в къщите си? ”, говореше Бошнаков на зам.-кмета Минев и на кмета на Войводиново Димитър Тосев. В същото време ромите попитаха кмета на селото по какъв начин по този начин къщите им са противозаконни, а са записани като адресна регистрация в персоналните им карти, които размахваха пред Тосев.

„ Няма обикновено към този момент. Вие би трябвало да се научите по какъв начин се строят къщи, по какъв начин се заплащат налози, по какъв начин се заплаща налог боклук. Колко налог боклук и налог здания сте платили? Колко? Къде ти е разписката? Хората от това недоволстват ”, им съобщи в отговор кметът на село Войводиново.

„ В понеделник ще се съберем да обсъдим обстановката в община „ Марица ”. Също в понеделник ще обявим къщите им за рискови за обитаване, с цел да не се върнат отново ”, го добави зам.-кметът Минев.

До напрежението във Войводиново се стигна, откакто на Богоявление двама роми нападнаха и пребиха грубо командоса Валентин Димов. Братята побойници Асен и Борис Пакетови бяха задържани, само че след тяхната свирепост жителите на Войводиново се подвигнаха на протест. В селото отиде персонално и вицепремиерът Красимир Каракачанов, а община „ Марица ” стартира да събаря противозаконните ромски къщи. Обитателите им тогава се изселиха непринудено от селото.

Снимка: Монитор
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР