Кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) и лидерът на малката

...
Кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) и лидерът на малката
Коментари Харесай

Варна в познат сценарий - балотаж за избор на "по-малкото зло"

Кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) и водачът на дребната ултранационалистическа партия " Възраждане " Костадин Костадинов ще се явят на балотаж на 3 ноември. Това демонстрират данните, оповестени в уеб страницата на Централната изборна комисия на база на обработени 93.5% от протоколите след първия тур на изборите за локална власт.

Според тях за Портних са дали своят вот 49,31%, а за Костадинов 14,3%. Така претендентът на Българска социалистическа партия проф. Анелия Клисарова остава трета с 14.06% от гласовете и отпада от втората част на надпреварата.

Балотажът за кметското място във Варна стана явен още в 13 ч. До него обаче се стигна след

необяснимо закъснение при оповестяването на резултатите

от обработката на повече от 60% от изборните протоколи. Така в продължение на часове резултатът за Портних остана малко над 50%, което изключваше балотаж. В същото време, съгласно източници на " Дневник ", същинската борба се е водила сред Костадин Костадинов и Анелия Клисарова.

Около 16 ч. през днешния ден Костадинов разгласява в претендент – кметската си страница във Facebook информация, за която твърдеше, че е подадена от симпатизант на партията му. Според нея

Протоколи от изборите за кмет на Варна са били дописвани

или напълно подменяни за изборният резултат на Иван Портних да бъде изкуствено нараснал.

" Очевидно е по какъв начин ръководещите сега фалшифицират и нагласят изборните резултати безусловно пред очите ни, написа в страницата си Костаднов. Целта им е една - да добутат резултата до " служебна " победа още на първи тур. Движение " Възраждане " обаче разполага с информация от редом преброяване и протоколи от всяка секция. Данните ни демонстрират безапелационен балотаж сред претендентите на ГЕРБ и " Възраждане ".

В различен пост Костадинов написа, че по негови данни във Варна са подадени

към 11 хиляди невалидни бюлетини,

което е повече от 10% от общия брой на гласувалите, и от тях, 2/3 били подадени за него. Той заплаши също, че при разминаване сред резултатите, които " Възраждане " е отчела на база на лично редом броене и публично оповестените от ОИК ще се обърне към всички европейски институции, с цел да алармира за " брутална замяна и операция, която ГЕРБ прави освен във Варна, само че и на всички места, където е допустимо и има интерес ".

Малко по-късно Общинската изборна комисия разгласява данните, съгласно които

резултатът на Иван Портних падна до 49,31%,

което сигурно го изпрати на Балотаж.

Тази изборна обстановка във Варна оставя усещането дежа вю тъй като повтаря съвсем буквално двата балотажа, само че които някогашния варненски кмет Крил Йорданов завоюва през 2007 година и 2011 година против " безконечния " си конкурент Веселин Марешки. При цялостния срив на престижа и рейтинга на Йорданов по време на третия му мандат, тактиката, която избра, с цел да завоюва четвърти беше " избор на по-малкото зло ". За тази цел той влезе в серия пошли и недостойни диспути с Марешки, в които двамата си разменяха обиди и

обвинявания в привързаност към алкохола и груби нарушавания на закона.

Именно в такава алтернатива гласоподавателите във Варна избраха Йорданов за четвърти мандат при рекордно ниска интензивност, високи резултати в циганските гета и поддръжка от страна на ГЕРБ. През зимата на 2013 година партията на Борисов се освободи от Йорданов като го принуди да подаде оставка с инсцениран напън по време на така наречен " февруарски митинги " във Варна.

Умишлено разпалената нервност тогава стана причина за гибелта на Пламен Горанов,

който се самозапали пред постройката на общинската администрация.

Провелите се през лятото на същата година честични избори за довършването на мандата на Йорданов бяха извоювани от Иван Портних, а през 2015 година той влезе в цялостен мандат като спечелил в 10 варненски секции, където гласоподават главно или единствено роми. Там Портних получи сред 70% и малко над 90% от действителните гласове.

Сравняването на тези резултати с получените от Кирил Йорданов през 2011 година сподели, че той бе получил решаващата поддръжка за успеха си в същите тези секции и то със също толкоз разгромяващо болшинство от гласовете.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (326)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР