Кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, министърът на финансите Владислав

...
Кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, министърът на финансите Владислав
Коментари Харесай

Писмо на кмета на Тетевен спести на общината близо 800 000 лв от наследени задължения

Кметът на Тетевен доктор Мадлена Бояджиева, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на земеделието Румен Порожанов подписаха тристранно съглашение. Според него отговорностите на общината към Държавен фонд " Земеделие " в размер на близо 1 млн лв., се понижават с 80% или със сума в размер на 790 278,83 лева .
Споразумението е по отношение на финансова промяна , наложена на община Тетевен след осъществяване на административни инспекции от страна на ДФЗ по план „ Изграждане на пречиствателно оборудване за отпадни води и външни връзки в село Глогово, общ. Тетевен “, по който през 2015г. беше наложена 100% финансова промяна.
Санкцията е наложена след определяне на неспазване на наредбите на ДОБФП и Наредба № 25 от 29.07.2008 година за изискванията и реда за даване на безплатна финансова помощ по размер,,Основни услуги за популацията и стопанската система в селските региони “ от ПРСР 2007 – 2013 година. При осъществяването на плана предходното управление на общината не е спазило контрактувания и нормативно открит период за осъществяване на инвестицията , а към поръчката за заплащане през 2015г. са предоставени документи и заявления с погрешно наличие , които не отразяват правилно фактическото положение по отношение на осъществяването на плана. Припомняме, че цялата стойност на тази финансова промяна беше съвсем 3 млн. лева ., което докара до просрочени обвързване на общината освен към ДФЗ, само че и към изпълнителите на плана.
С писмо на Министъра на земеделието и храните се даде опция на Община Тетевен за подписване на такова тристранно съглашение, след което кметът доктор Бояджиева насочи искане за подписване му. Съгласно чл.2 от съглашението, влезнало в действие от 14.11.2018 година, задължението на Община Тетевен към Държавен фонд „ Земеделие “ в размер на 987 848.54 лева се понижава с 80 на 100 или със сумата в размер на 790 278.83 лева От своя страна Общината се задължава да изплати останалите 20 на 100 в размер на 197 569.71лв. Предвижда се до края на месец декември 2018 година, общината да изплати тази сума от 20%.
Така до края на 2018г. общинското управление ще успее да изплати напълно всички отговорности по тази наложената финансова промяна, както и да почисти всички просрочени отговорности на обща стойност 5 млн.лв., наследени от предходния мандат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР