Кметът на столичния район “Средец Трайчо Трайков (“Демократична България) започва

...
Кметът на столичния район “Средец Трайчо Трайков (“Демократична България) започва
Коментари Харесай

Щом само БСП е против. Трайчо Трайков започва процедура за преместване на паметника на Съветската армия

Кметът на столичния регион “Средец ” Трайчо Трайков ( “Демократична България ”) стартира процедура по преместването на паметника на Съветската войска. Той заяви желанието си първо във Facebook и го удостовери пред Свободна Европа в петък. Инициативата му идва ден след.

Трайков разяснява пред Свободна Европа, че повода за самодейността е полемиката, развила се на съвещание на Столичния общински съвет (СОС).

“И ГЕРБ, и Вътрешна македонска революционна организация оправдаха бездействието си по отчета на “Демократична България ” за така наречен “Паметник на Съветската войска ” с това, че нямали областен кмет, който да приложи решението от 1993 ”, сподели той.

В обществената мрежа Facebook Трайков добави, че ще разпореди започването на процедура по пренасяне на обекта, “след като внезапно се оказа, че целият СОС минус Българска социалистическа партия поддържа и чака такава стъпка ”.

Решението, което Трайков загатва, е взето от общинския съвет в столицата на 25 февруари 1992 година Впоследствие е допълнено на 18 март 1993 година. Демонтажът обаче е спрян с джука заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Виктор Михайлов от държавното управление на Любен Беров.
Как се стигна до самодейността на Трайков
През март 2020 година "Демократична България " внесе отчет с предложение да се разпореди на кмета на София Йорданка Фандъкова да изиска от страната преместването на паметника, който е държавна благосъстоятелност, само че е построен в общинска територия и заема повърхност от 6 дка в Княжеската градина.
За първи път съветниците признават, че има годна процедураТрайчо Трайков
Преди ден Столичния общински съвет разиска случая. В дебатите съветниците от ГЕРБ припомниха, че решение за премахването на монумента към този момент е било взето от СОС през далечната 1993 година. От Вътрешна македонска революционна организация също се изрекоха в поддръжка на настояването за ремонт на паметника.

Трайков разяснява пред Свободна Европа, че “за първи път съветниците признават, че има годна процедура ”. От думите му стана ясно, че преди те не са зачитали тази процедура. “Значи я изпълняваме ”, сподели той. И добави, че няма подозрение, че решението ще бъде взето "щом единствено Българска социалистическа партия е срещу ".

До началото на идната седмица всички формалности по задвижването на процедурата ще са завършени, сподели още Трайков.

Все още няма решение къде да бъде изместен монументът.

През октомври 2021 година общинските съветници от “Демократична България ” желаеха паметникът на Съветската войска да бъде изместен в Музея на социалистическото изкуство, като за задачата се употребяват към този момент направените поръчки за огромни дарения за процедурата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР